Mainos

Ihamuotila kopiokohusta: Kantamme voi tuntua monista kyseenalaiselta

Kopiokohujen keskellä oleva Marimekko aikoo pitää Teresa Moorhousen Isoisän puutarha -kuvion kokoelmassaan.

Toimitusjohtaja Mika Ihamuotila antoi tänään julkisuuteen tiedotteen, jonka mukaan hän on päätynyt ratkaisuun yhdessä Marimekon taiteellisen johtajan Minna Kemell-Kutvosen kanssa.

Asia nousi esiin viikko sitten, kun ilmeni, että Isoisän puutarhassa -kuosi muistuttaa englantilaisen lastenkirjailijan ja kuvittajan Pat Hutchinsin Rosie´ s Walk -kirjan kuvituksia.

"Kuosia ja kuvitusta verrattava laajempana kokonaisuutena"

Ihamuotila myöntää, että kuosin yksittäisissä puissa on nähtävissä samankaltaisuutta lastenkirjan kuvituksen kanssa.

Hän perustelee päätöstä säilyttää kuosi Marimekon valikoimissa muun muassa sillä, että eri aikakausien vahvat erityispiirteet ovat olleet läsnä yhtiön suunnittelijoiden kuviomaailmassa vuosikymmeniä.

– Jos suunnittelija inspiroituu vaikkapa 60-70-lukujen hengestä, kuten tässä tapauksessa, on näin mahdollista, että tietynlaisia samankaltaisuuksia on löydettävissä toisaalla, vaikka kyseessä ei olekaan kopio, sanoo Ihamuotila.

Ihamuotilan mielestä Moorehousen kangasta tulisi vertailla Hutchinsin kuvitukseen laajempana kokonaisuutena, joilloin Moorehousen kangas näyttäytyy aivan eri tavalla omana taiteellisena teoksenaan.

Ihamuotila katsoo, että mediassa on nostettu esiin valikoidut vertailut kohteista.

– Näiden tekijöiden johdosta päädyimme kantaamme, joka ymmärrettävästi on monesta tuntunut kyseenalaiselta. Uskon kuitenkin, että jokainen, jolle tarjotaan mahdollisuus syventyä kaikkiin näihin näkökohtiin - eikä vain valikoituihin osiin - päätyisi, jollei samaan kantaan kanssamme, niin ainakin ymmärtämään ratkaisuamme, sanoo Ihamuotila.

Marimekon toimitusjohtaja vakuuttaa, että yhtiön linja taiteelliseen alkuperäisyyteen on jatkossakin täysin ehdoton.

– Joskus tosin meidänkin on vaikeaa kontrolloida aivan kaikkea freelance-suhteessa globaalissa ympäristössä työtä tekevien suunnittelijoiden töiden taustojen suhteen. Mutta havaitessamme rikkeen sillä on välittömät vaikutukset sekä suunnittelijan asemaan että rikkeen kohteena olevaan työhön.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.