Ihalainen: Tupo-sopua mietittävä jo nyt

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen varoittaa työnantajia ampumasta alas keskitetyn tuloratkaisun mahdollisuutta liian kovilla puheilla ja ennakkoehdoilla.

Ihalaisen mielestä on liian aikaista ajaa tilanne tässä vaiheessa niin juntturaan, että siitä ei enää syksyllä ole ulospääsyä. Ihalainen korostaa Taloussanomien haastattelussa, että tupo tulisi pitää yhtenä vaihtoehtona vielä ensi syksynäkin. Irtisanomisturvan parantamisesta SAK ei Ihalaisen mukaan kuitenkaan aio luopua. Pelkästään kollektiivisista varoista rahoitettavan irtisanottavien uudelleensijoittamisen lisäksi myös yritysten tulee olla jollain tavalla mukana kustannuksissa. Siinä tarvittaisiin luovia ratkaisuja. Ihalainen muistuttaa, että monet yritykset tekevät nykyäänkin sellaisia paketteja, joita SAK haluaa, ja nämä hyvämaineiset firmat palkitaan viimeistään silloin, kun osaavasta työvoimasta tulee pulaa.

Ihalainen korostaa ay-liikkeen ymmärtävän, että irtisanomisrahaa ei voi vaatia yritykseltä, joka on todellisissa taloudellisissa vaikeuksissa. Ihalainen torjuu työnantajajärjestöjen vaatimukset hylätä tulosopimuksissa käytetty matalapalkkaisia suosiva palkankorotusmalli. Ihalaisen mukaan työnantajilla ei ole tarjota vaihtoehtoa yhdessä kehitettyyn ja hyvin toimineeseen malliin. Sen etuja ovat se, että matalien nimelliskorotusten avulla on saatu lisää ostovoimaa, mutta samalla työntekijät ovat tyytyneet pienempään osuuteen tuottavuudesta kuin monissa muissa maissa.

Fagernäs mies paikallaan

Teollisuuden ja työnantajien TT ja myöhemmin perustettavan EK:n toimitusjohtajaksi torstaina valittua Leif Fagernäsiä Ihalainen sanoo pitävänsä vakaana ja asiansa osaavana miehenä. Hän sanoi tavanneensa Fagernäsin hiljattain. Hän sanoi olevansa kuitenkin huolestunut siitä, että työnantajajärjestön kansainvälistyvä linja voi olla siirtämässä sen mielenkiinnon vain siihen, miten yritykset pärjäävät ja vähemmän siihen miten Suomi pärjää.

Työnantajajärjestöjen yhdistyminen lisää Ihalaisen mukaan yhteistyötä STTK:n ja Akavan kanssa. AY. Hän totesi, että ay-liikkeessä fuusioita tehdään ensin liittotasolla, eikä keskusjärjestötasolla kuten työnantajajärjestöissä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat