Mainos

Ihalainen: Tulospalkkauksen lisäämistä selvitettävä

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen vaatii, että yrityksen tulokseen perustuvan palkkauksen laajentamismahdollisuudet selvitetään ennen seuraavan sopimuskierroksen alkua.

-Ennen uutta työmarkkinakierrosta on etenkin tarpeen selvittää pelisäännöt, joiden mukaan erilaisia tulokseen perustuvan palkkauksen malleja voidaan soveltaa, Ihalainen esitti tänään.

Paineita työntekijöille maksettavista tulospalkkioista on syntynyt erityisesti yritysjohdolle maksettavien miljoonaoptioiden johdosta. Palkkausjärjestelmien käyttöönotosta tulisi SAK:n mielestä tehdä yhteistoimintamenettelyn piiriin kuuluva kysymys.

Ihalaisen mukaan tarkoitus on aluksi kartoittaa millaisia käytäntöjä on olemassa ja kuinka laajalti tulospalkkausta nykyisin sovelletaan.

SAK ja TT ovat samoilla linjoilla

Ihalainen on osin samoilla linjoilla kuin Teollisuuden ja työnantajain keskusliitto TT. Työnantajajärjestö ilmoitti kuukausi sitten olevansa valmis reippaasti nostamaan tulospalkkion osuutta kokonaispalkasta.

TT:n johtaja Seppo Riski on esittänyt, että palkkojen yleiskorotuksista luovuttaisiin asteittain ja työmarkkinajärjestöt sopisivat niiden sijaan järjestelyvaroista. Niiden jakotavasta päättäminen jäisi yritys- ja toimipaikkatasolle. Riski on perustellut tulossidonnaisia palkkioita sekä niiden kannustavuudella että sopeutumisella talouden heilahteluihin. Ne olisivat TT:n näkemyksen mukaan "pehmeämpi" tapa sopeutua ankeisiin aikoihin kuin irtisanomiset ja lomautukset.

Aiemmin palkat sopeutettiin suhdanneheilahteluihin inflaation ja valuuttakurssien kautta. Nyt tämä keinovalikoima ei enää ole käytössä, ja reaalipalkat voidaan sopeuttaa vain nimellispalkkojen kautta. Nyt se voitaisiin TT:n mielestä toteuttaa työehtosopimusten ulkopuolella jaettavilla tulospalkkioilla.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.