Mainos

Ihalainen puolustaa lakko-oikeutta

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen tyrmää työnantajien vaateet lakko-oikeuden muuttamisesta. Ihalaisen mukaan SAK pitää tiukasti kiinni työtaisteluoikeudesta eikä suostu sen rajaamiseen lakiteitse.

-Me emme lähde neuvotteluihin, jossa hallitusohjelmaan kirjattaisiin mitään lakko-oikeuden rajoittamiseen viittaavaa. Päinvastoin, pidämme välttämättömänä, että siihen selkeästi kirjataan neuvottelu-, sopimus- ja työtaisteluoikeuden kunnioittaminen.

Kysymys on SAK:lle periaatteellinen: jo pieni myönnytys alentaisi kynnystä puuttua lakko-oikeuteen uudestaankin. Ihalainen arvostelee työnantajien ärhäkkyyttä nostaa lakko-oikeuden rajaaminen esille joka työtaistelutilanteessa, kuten nyt lennonjohtajalakossa.

Toimiva järjestelmä

Ihalainen muistuttaa, että meillä on neuvottelujärjestelmän toimivuuden vuoksi hyvin vähän työtaisteluja.

-Emme näe, että meidän sovittelujärjestelmässämme olisi heikkouksia, jotka vaatisivat muutoksia. Työvälineitä sovittelulle on nytkin.

TT:n johtaja Seppo Riski on ehdottanut työriitojen pattitilanteisiin puolueetonta sovintolautakuntaa, joka voisi tarvittaessa tehdä sitovan sovinnon. Ihalainen epäilee mallin vain jäykistävän sovittelua. Hänen kokemuksensa mukaan keskusjärjestöjen epävirallinen mukanaolo omien liittojensa taustalla on paras tapa jouduttaa sovittelua. Ihalainen myöntää, että meneillään oleva lennonjohtajalakko on vaikea ja kiusallinen, eikä SAK lennonjohtajien tavoitteita tuekaan. Lakon on kuitenkin ratkettava normaalin sovittelun kautta. Lennonjohtajien yhdistys on ns. villi järjestö, joten keskusjärjestöjen taustatukea ei ole tarjolla.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.