Mainos

Ihalainen: Paperikiistaan aikalisä

SAK:n puheenjohtajan mielestä paperin kiistojen ratkaisuyritykset voitaisiin siirtää syksyyn. Metsäteollisuus suhtautuu ehdotukseen nihkeästi.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen ehdottaa, että nyt tehtaissa jatkettaisiin töitä normaalisti ja kiistoja ryhdyttäisiin ratkomaan jälleen syksyllä. Lisäaika otettaisiin pääkiistojen ratkaisemista varten.

- Näistä pääkiistoista on määriteltävä riittävän selkeä tiekartta ja toimeksianto, Ihalainen sanoi SAK:n valtuustossa.

Ihalainen arvioi, että näin menetellen ilmapiiri olisi syksyllä otollisempi aitojen ratkaisujen tekemiselle.

Tänään keskeytyneitä paperin neuvotteluja jatketaan näillä näkymin jälleen ensi keskiviikkona valtakunnansovittelijan johdolla. Paperiliitto ei ole esittänyt tukipyyntöjä muille työntekijäjärjestöille.

Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Arto Tähtinen suhtautuu Ihalaisen ehdotukseen epäillen. Hänen mukaansa työnantajapuolen tavoitteena on tukea paperiteollisuuden sopimuskiistoissa valtakunnansovittelija Juhani Saloniusta ja edetä sovunhaussa sitä kautta. Tähtisen mielestä myös mahdollisen ehdotuksen lisäajasta olisi tultava häneltä.

Tähtinen myös kritisoi Ihalaisen arviota siitä, että sovunhaku olisi nyt erityisen tiukassa kiristyvän ilmapiirin vuoksi.

-Eivät nämä asiat ole ilmapiirikysymyksiä. Tässä on järjestöjen välisestä työehtosopimusneuvotteluista kyse, jota sovittelija johtaa.

Ruotsista lisää tukea

Ruotsin paperityöntekijöiden ammattijärjestö Pappers ilmoitti uudesta ylityökiellosta ja työtehtäviä koskevasta saarrosta suomalaisten paperityöntekijöiden tueksi.

Ylityökielto alkaa 1.kesäkuuta kello kuusi aamulla ja jatkuu toistaiseksi, eli sille ei ole asetettu päättymisaikaa. Uutena toimena Pappers ilmoitti saarrosta, jolla kielletään samasta päivästä lähtien muitakin kuin Pappersin jäseniä tekemästä ylityökiellon alaista työtä. Tällöin paperiyhtiöt eivät voisi teettää töitä esimerkiksi ulkopuolisilla yrityksillä.

-Tämä antaa Ruotsin muillekin ammattijärjestöille mahdollisuuden ryhtyä tukitoimiin, sanoo Pappersin sopimussihteeri Lennart Olovsson.

Saarto koskee hänen mukaansa käytännössä etenkin korjaustöitä, eli esimerkiksi metalli-, sähkö- ja rakennusliittoihin kuuluvia työntekijöitä.

Toimet ovat jatkoa aiemmin ilmoitetulle, ensi keskiviikkona alkavalle ylityökiellolle, joka jatkuu kesäkuun alkuun, ellei sopimusneuvotteluissa saada sitä ennen sopua.

Pappersin tähän asti ilmoittamat tukitoimet koskevat Ruotsissa olevia tehtaita, joissa on suomalaisomistusta, eli yhteensä 16:tta Stora Enson, Metsä Tissuen, M-realin ja Ahlstromin tehdasta. Syy toimiin juuri näitä yrityksiä kohtaan on Olovssonin mukaan se, että ne istuvat neuvottelupöydässä ja pystyvät vaikuttamaan tilanteeseen.

Olovssonin mukaan toimet ovat voimassa, kunnes Suomen kiista on ratkaistu. Hän ei sulje pois myöskään vielä uusia tukitoimia.

-Olemme valmiit niihin toimiin, joita vaaditaan. Viimeinen askel, jonka kuitenkin toivon meidän välttävän, on lakko, Olovsson sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.