Mainos

Ihalainen laajan tupon takana

Ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen odottaa, että merkittävillä aloilla syntyy neuvottelutuloksia työehtosopimuksista jo alkuviikolla. Ihalaisen mukaan tulosopimuksen kohtalo selviää kuitenkin vasta viimeisinä tunteina ennen takarajaa.

Ihalainen odottaa päänavausta lähinnä liikealalta, valtion sektorilta ja metalliteollisuudesta. Metallin työehtosopimuksesta neuvotellaan seuraavan kerran huonenna.

Ammattiliittojen on määrä ilmoittaa osallistumisestaan tulosopimukseen torstaihin kello 16 mennessä. Samana iltana kello 21 suuri neuvottelukunta kokoontuu toteamaan tilanteen. Uusi kaksivuotinen tulosopimus on määrä allekirjoittaa perjantaina. Ihalainen korostaa, että tupo ei kestä yhdenkään merkittävän osapuolen jäämistä sivuun.

-Metsä- ja kuljetussektorilla ratkaisuun pääseminen ei tule olemaan helppoa, hän ennakoi STT:n haastattelussa.

Ihalainen pitää riskitekijänä kahden vuoden aikana kasautuneita alakohtaisia ongelmia. Hän muistuttaa, että liittojen neuvotteluissa on nyt enemmän sovellettavaa kuin kaksi vuotta sitten. Toisaalta Ihalainen uskoo, että neuvotteluja saattavat helpottaa nykyisestä sopimuksesta saadut hyvät kokemukset. Ihalainen on sitä mieltä, että henkisesti osapuolet eivät enää jaksa yrittää uutta tuloratkaisua.

"Paperiliiton ongelmat täysin ratkaistavissa"

Erityisesti SAK:laisen Paperiliiton tilannetta seurataan suurennuslasilla. Ihalaisen mukaan metsäteollisuuden neuvottelut edistyivät ainakin tuloneuvottelujen aikoihin hyvässä ilmapiirissä.

-Neuvottelut osoittivat, että alakohtaiset ongelmat ovat täysin ratkaistavissa. Työnantajapuolikin oli tullut selvästi omista asetelmistaan vastaan, Ihalainen kertoo.

Tupon kaatuminen olisi Ihalaisen mukaan tappio ennen muuta työttömille ja pienituloisille. Hän arvioi, että liittokierroksella olisi erittäin vaikea saavuttaa tuloratkaisun takaamaa ostovoimaa, kun hallituksen verokevennykset jäisivät pois.

Ihalainen ihmettelee Härmälän lausuntoa

Ihalainen sanoo hämmästelevänsä Teollisuuden TT:n hallituksen puheenjohtajan, Enson toimitusjohtajan Jukka Härmälän lausuntoa, jonka mukaan työllisyys jäi sivuun tuloratkaisussa.

-Ihmettelen, että hän vähätteli työllistävää vaikutusta. Tämä tulee olemaan merkittävä ratkaisu työllisyyden osalta, Ihalainen vakuuttaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.