Ihalainen ja Riski: Tupon kattavuus ei vielä riitä

Sekä SAK että Teollisuuden ja työnantajien TT pitivät tuloneuvotteluiden kattavuutta iltapäivällä liian vähäisenä, jotta se voitaisiin hyväksyä. Neuvottelutuloksia oli kello 16:n aikaan yli puolella noin kahdesta miljoonasta palkansaajasta.

TT:n johtaja Seppo Riski kuvasi neuvottelutilannetta huolestuttavaksi etenkin siksi, että kiistoja oli auki varsin monilla eri toimialoilla. -Hyvää tilanteessa on kuitenkin se, että neuvotteluja ei ole katkaistu, vaan osapuolet pyrkivät edelleen saamaan aikaan neuvottelutuloksia.

Myös SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen (sd.) tähdensi, että kaikissa yhä kesken olevissa neuvottelupöydissä on haluttu jatkaa neuvotteluja ja pyydetty lisäaikaa. -On selvää, että näin ison hankkeen kannalta sitä (lisäaikaa) on järkevä vähän antaa.

Ihalaisen toiveissa on, että ratkaisut saataisiin syntymään illan tai viimeistään yön aikana, jolloin tulosopimus olisi allekirjoitettavissa sunnuntai-iltana. Riski ei lähtenyt arvioimaan, mikä on sellainen kattavuuden eli sopimukseen mukaan tulevien alojen määrä, joka olisi mahdollista hyväksyä. -Koko prosessi on seurattava loppuun asti. Lähtökohta on edelleen se, että kaikki ovat mukana. Takarajana on Riskin mukaan kuitenkin sunnuntai-ilta.

Riski ja TT:n asiantuntijat aikoivat osallistua SAK:n johdon tavoin tämän illan neuvotteluihin tarpeen mukaan. Valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen toimistoon odotettiin illalla monia sopimusaloja. Viime hetken kiistoja uskotaan syntyvän etenkin kuljetusaloilla. Riski sanoi toivovansa, että sovitteluapua edelleenkin tarvitsisivat vain pienemmät alat, ja keskeisimmät osapuolet pääsivät sopimuksiin keskenään.

Riski piti syynä hankalaan neuvottelutilanteeseen sitä, että ammattiliitot tuovat neuvottelupöytiin omia vaatimuksiaan, jotka ylittävät keskusjärjestöjen sopimat tuporaamit. Hänen mukaansa aikaa olisi ollut riittävästi sopimukseen pääsemiseen, mutta aikataulut pitkittyvät, koska jotkin liitot näyttävät käyvän nytkin "liittokohtaista kierrosta". Jälleen on ollut nähtävissä myös liittojen tarve saada omissa neuvotteluissaan muita enemmän.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat