Ihalainen esittää työaikapakettia

Ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen ennakoi ensi syksyn sopimuskierrosta ehdottamalla ns. työaikapaketin rakentamista osana työmarkkinaratkaisua.

Paketti koostuisi yleisestä työajan lyhentämisestä, alakohtaisten työsopimusten pelisääntöjen sopimisesta sekä vuorotteluvapaan vakinaistamisesta. Lisäksi Ihalainen muuttaisi työaikalakia siten, että 55-vuotiaalla olisi oikeus siirtyä osa-aikatyöhön.
-Korostan, että ehdotus ei ole SAK:n virallinen tai lopullinen kanta syksyn sopimuskierrokselle. Sisäinen keskustelu on parhaillaan käynnissä, ja esitys voi hyvinkin muuttua, Ihalainen sanoo.
-Työttömyyden vähentäminen ei tule onnistumaan ripeänkään talouskasvun myötä. Se vaatii tuekseen myös työn jakamisen ja muita työaikaratkaisuja, Ihalainen tähdensi.

SAK:n tavoite 30 tunnin työaika

Ihalainen puhui Teollisuuden Palkansaajien työaikaseminaarissa. Ihalaisen mukaan SAK:n pitkän tähtäimen tavoitteena on 30 tunnin keskimääräinen työaika viikossa, mutta tietyin varauksin.
-Suomi ei voi ottaa yleisen työajan lyhentämisessä irtiriuhtaisua keskeisten kilpailijamaiden kehityksestä, Ihalainen painotti.
-SAK lähtee siitä, ettei työajan lyhentäminen saa johtaa tuntipalkkojen laskuun. Kokonaisansioiden osalta tilanne on monimutkaisempi, Ihalainen toteaa.

Kahri: Työaikaa ei voi lyhentää

Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton TT:n varatoimitusjohtaja Tapani Kahri toisti kantansa, jonka mukaan työnantajapuoli ei ole valmis neuvottelemaan yleisestä työajan lyhentämisestä.
-Teollisuusmaista Suomessa on neljänneksi lyhin työaika. Palkallisia vapaita on teollisuuden päivätyössä selvästi enemmän kuin kilpailijoilla. Yleinen työn jakaminen työaikaa lyhentämällä ei olisi edes käytännössä mahdollista, Kahri sanoo. Sen sijaan Kahri ilmoittaa kannattavansa monipuolisia ja joustavia työaikajärjestelyjä etenkin yksilökohtaisesti. Kahrin mielestä palkkaa pitäisi aina arvioida uudelleen, kun työaikaa muutetaan.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat