Mainos

Ihalainen esittää tulospalkkioita veronkevennysten sijaan

Koko henkilöstön oikeudenmukaisempi palkitseminen loisi talouskehitykseen enemmän vakautta kuin se, että optioita jaetaan vain yritysten omistajille, sanoo SAK:n puheenjohtaja.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen ehdottaa henkilöstön palkitsemista keinoksi estää talouskasvun ja kotimaisen kulutuskysynnän hiipuminen ensi vuonna. Hän toivoo, että työmarkkinajärjestöt suosittelisivat yhdessä työn tuloksellisuuden palkitsemista.

Ihalainen katsoo, että kotitalouden ostovoimaan ja talouden kasvuun saataisiin tällä tavoin enemmän vauhtia kuin veronalennuksilla. Kasvua hidastaa nyt se, että vuonna 2007 ei ole tulossa yleisiä palkankorotuksia.

Ihalainen perustelee esitystään SAK:n Palkkatyöläinen-lehden huomenna julkistettavassa haastattelussa muun muassa Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan viimeisimmällä talousennusteella. Siinä todetaan, että talouskasvun hiipuessa ensi vuonna kotitalouksien ostovoimaa voitaisiin nostaa uusilla veronalennuksilla. Ihalaisen mukaan parempi tulos saataisiin kannustavalla palkkauksella.

- Etlan analyysi on oikea, mutta lääkkeet väärät. Tämän vaalikauden veroratkaisut on ymmärtääkseni tehty.

Lisää uskoa samassa veneessä soutaville

Ihalaisen mukaan koko henkilöstön oikeudenmukaisempi palkitseminen loisi maan talouskehitykseen vakautta. Sen sijaan että optioita ja osinkoja jaetaan vain omistajille, voitaisiin parantaa "palkansaajien horjuvaa uskoa samassa veneessä soutamisesta".

Ihalainen toteaa, että yritystenkin pitäisi nyt pidättäytyä kaikilta yllätyksellisiltä menoilta, mutta "kun ne joka tapauksessa jakavat omistajilleen ja johtajilleen runsaskätisesti osinkoja ja optioita, niin eikö voisi näiden sijasta kerrankin tehdä niin, että tätä rahaa jaettaisiin tasaisemmin koko henkilöstön kesken vuonna 2007".

Ihalainen ottaa haastattelussa kantaa myös kolmikantayhteistyöhön ja tupoon. Hänen mielestään tässä vaiheessa ei ole mahdollisuuksia arvioida seuraavan sopimuksen sisältöä eikä muotoa. Ensin on nähtävä, aikooko keväällä muodostettava hallitus rakentaa ohjelmansa kolmen edeltäjänsä tavoin korostamalla valtiovallan ja työmarkkinaosapuolten keskinäistä kolmikantaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.