Mainos

Ignalinan voimala valmis millenniumiin

Liettuan Ignalinan ydinvoimala on täydessä valmiudessa vuosituhannen vaihteen lähestyessä.

Voimalan johdon mukaan nk. millennium-ongelma ei aiheuta suuria vaikeuksia, koska voimalassa käytetään vanhanaikaista neuvostoteknologiaa. Kaikesta huolimatta Liettuaan on perustettu kaksi hätäkeskusta, joista toinen toimii voimalassa. Ne tarkkailevat tilannetta huomisaamusta lauantai-iltaan asti.

Asiantuntijat luottavat kuitenkin siihen, ettei ikivanha neuvostoteknologia petä ja että vuodenvaihde on rauhallinen. Äskettäin julkaistun voimalan turvallisuutta käsittelevän selonteon mukaan voimalan turvallisuus-, seuranta- ja viestintäjärjestelmät eivät sisällä tietokoneviruksille otollisia osia kuten mikroprosessoreita ja tietokoneohjelmia.

Ignalinan Y2K-vastaava Aleksandr Mysko on samaa mieltä.
-Meillä on ollut enemmän ongelmia niiden laitteiden kanssa, jotka on asennettu viime vuosina kuin niiden kanssa, jotka ovat jäljellä neuvostoajoista, hän tähdensi.

Kuluneen vuoden aikana Ignalinassa on tarkastettu vuosituhannen vaihdetta varten yli 200 järjestelmää ja ohjelmaa. Osa niistä jouduttiin korvaamaan kokonaan ja osa tarvitsi päivityksiä. Voimalan Y2K-valmistautuminen on saanut hyväksynnän myös Kansainväliseltä atomienergiajärjestöltä IAEA:lta, jonka asiantuntijaryhmä vieraili paikalla marraskuussa.

Ignalinan voimalan pahimmat uhkakuvat alkavalla vuosituhannella ovat sähkövoiman loppuminen ja ulkoisten viestintäyhteyksien katkeaminen. Sähkönsaanti pyritään turvaamaan varajärjestelmällä, joka liittyy läheiseen vesivoimalaan ja viestintäyhteyksien ylläpitoa turvataan uudella satelliittipuhelinjärjestelmällä.

Ignalinan voimala tuottaa noin 85 prosenttia Liettuan sähköstä. Liettua on kuitenkin sopinut EU:n kanssa Ignalinan voimalan sulkemisesta.

Ensimmäinen reaktori on määrä ajaa alas vuoteen 2005 mennessä ja päätös toisen sulkemisesta on tehtävä vuoteen 2004 mennessä.

EU on luvannut avustaa voimalan sulkemista 150 miljoonalla eurolla (900 miljoonalla markalla).
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.