IEA: Öljyn ylitarjonta ei hellitä

Ylitarjonta varjostaa maailman öljymarkkinoita tänä vuonna.

Kansainvälinen energiajärjestö IEA arvioi tuoreessa ennusteessaan Aasian talouskriisin hidastavan öljyn kysynnän kasvua maailmassa. Kun öljyn kulutus nousi viime vuonna 2,7 prosenttia, niin tänä vuonna lisäystä kertyy 2,3 prosenttia.

Öljyä tulvivilla markkinoilla hintakehitys jää väistämättä nuivaksi. Kolmessa kuukaudessa öljyn hinnasta on lohjennut jo 30 prosenttia. IEA:n uusin kulutusarvio on linjassa kuukausi sitten esitetyn kanssa. Järjestö ei lähtenyt pienentämään ennustettaan, koska korostaa, että Aasian myllerrysten vaikutuksia on hankala arvioida. Joka tapauksessa talouskriisi verottaa merkittävästi kulutusta Aasian energiamarkkinoilla, jotka ovat kasvaneet nopeimmin koko maailmassa.

Öljyn ylitarjonta on paisunut jo niin suureksi ongelmaksi, että markkinoita eivät riitä piristämään tiedot Opeciin kuulumattomien maiden tuotannon supistumisesta. IEA:n mukaan Opecin ulkopuolinen tuotannon kasvu hupenee tänä vuonna 1,86 miljoonasta 1,34 miljoonaan tynnyriin päivässä. Tästä huolimatta Opecin ulkopuoliset maat tuottavat ainakin vuoden alkupuoliskolla enemmän öljyä kuin markkinat jaksavat niellä.

Suurin syy ylitarjontaan on kuitenkin Opecin tuotannon kasvu. Kartelli nosti tuotantokattoaan viime vuoden lopussa 10 prosenttia. IEA arvioi Opecin pumpanneen tammikuussa markkinoille 28,02 miljoonaa tynnyriä öljyä päivässä. Se merkitsee 500000 tynnyrin kasvua.
(STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat