Mainos

IEA: Hiilidioksidipäästöt lisääntymässä tuntuvasti

Kansainvälinen energiajärjestö suosittelee ydinvoiman lisärakentamista kasvihuonekaasujen vähentämiseksi.

Kansainvälinen energiajärjestö IEA suosittelee ydinvoiman lisärakentamista kasvihuonekaasujen vähentämiseksi ja energiahuollon turvaamiseksi. IEA otti tänään julkistetussa pitkän ajan energiaennusteessa World Energy Outlook 2006:ssa ensimmäisen kerran selkeästi kantaa ydinvoiman rakentamisen puolesta.

Energiaturvallisuus, fossiilisten polttoaineiden hintojen nousu ja maailman energiatuotannon hiilidioksidipäästöjen nopea kasvu puoltavat IEA:n mukaan ydinvoiman suunniteltua laajempaa käyttöönottoa. Ydinsähkö on energiajärjestön mukaan maakaasulla tuotettua sähköä halvempaa.

Uusia ydinvoimaloita rakentamalla voidaan IEA:n mukaan saavuttaa merkittävä vähennys maailman energiantuotannon hiilidioksidipäästöihin. Päästöt kasvavat voimakkaasti fossiilisten polttoaineiden eli kivihiilen, kaasun ja öljyn käytön kasvun vuoksi.

IEA:n vaihtoehtoisessa kehitysskenaariossa ydinvoimaa rakennettaisiin vuoteen 2030 mennessä lisää 103 000 megawattia enemmän kuin muutoin. Nykykehityksellä ydinvoimaloiden teho nousee tutkimuksen mukaan 368 000 megawatista 416 000 megawattiin. Säästöskenaariossa tavoitteena on 519 000 megawatin ydinvoimateho vuonna 2030.

Ainakin 100 uutta Olkiluotoa lisää

Seuraavien 25 vuoden aikana pitäisi vaihtoehtoskenaarion mukaan rakentaa nettomääräisesti 151 000 megawattia uutta ydinvoimatehoa. Uusia ydinvoimaloita on rakennettava selvästi enemmän, koska samaan aikaan on korvattava käytöstä poistuvat vanhat ydinvoimalat.

Olkiluotoon rakenteilla oleva Suomen viides ydinvoimala on teholtaan 1600 megawattia. Se on maailman suurin. Karkealla haarukalla tarvitaan siis vähintään sata uutta Olkiluodon tehoista voimalaa ja niiden lisäksi käytöstä poistettavien vanhojen ydinvoimaloiden korvaavat voimalat.

Energiajärjestön mukaan ydinvoiman lisäkäyttöä puoltavat sekä ympäristö että sähköntuotannon edullisuus. Kiristyneillä energiamarkkinoilla ja epävarmassa huoltotilanteessa ydinvoiman merkitys energiaturvallisuuden vahvistajana on IEA:n mukaan huomattava.

IEA arvioi ydinvoiman sähköntuotantokustannukset karkeasti 4,9-5,7 dollarisentiksi kilowattitunnilta. Se vastaa päivän kurssiin 3,8-4,5 eurosenttiä kilowattitunnilta. Ydinvoima on sähköntuotannossa halvempaa kuin maakaasu. Suuria hiilidioksidipäästöjä aiheuttavalla kivihiilellä sähköä voidaan IEA:n mukaan tuottaa halvemmalla.

Hiilidioksidipäästöjen hinnoittelu eli päästökauppa parantaa IEA:n mukaan ydinvoiman hintakilpailukykyä edelleen. Ydinvoima ei myöskään ole yhtä altis polttoaineen hintojen heilahteluille kuin fossiiliset polttoaineet. Maailman uraanivarat eivät aseta esteitä ydinvoiman käytön laajentamiselle.

Ympäristöjärjestöt paheksuivat IEA:n ydinvoimakantaa

Ydinvoimaa vastustavat ympäristöjärjestöt Greenpeace ja Friends of the Earth Europe ovat paheksuneet Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n suositusta ydinvoiman lisärakentamisesta.

- Investoiminen ydinvoimaan on varma tapa hävitä kamppailu ilmastonmuutosta vastaan, sanoi Greenpeacen edustaja Sarah North. Hänen mukaansa se maksaa kymmenen kertaa enemmän kuin energian säästö ja synnyttää kymmeniätuhansia vuosia kestävän ympäristöongelman.

Friends of Earthin edustaja Frank van Schaik korosti myös energian säästön ensisijaisuutta. Hänen mielestään ydinvoima on "vaarallisinta mahdollista energiaa" eikä sitä pitäisi käyttää.

Ydinvoima-alan järjestö World Nuclear Association oli puolestaan tyytyväinen IEA:n kannanottoon. Energiajärjestö tunnusti WNA:n mukaan tutkimuksessa ydinvoiman mahdollisuudet laajamittaisen, vakaan sähköntuotannon turvaamisessa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.