Mainos

Ideaparkin rahoittajan syytä huolestua

Lempäälän Ideaparkin rahoittajan pitäisi olla todella huolissaan siitä, miten se tulee saamaan sijoittamansa rahat takaisin, sanoo Kauppalehden Balance Consultingin pääanalyytikko Ari Rajala.

Mikäli yhtiö olisi velaton, niin tyytyväisyyteen voisi olla jopa aihetta. Nyt käyttökatteesta jää korkokulujen jälkeen käteen noin 1,6 miljoonaa euroa niin sanottua tulorahoitusta. Tästä summasta yhtiö maksaa sitten mm lainojen lyhennykset. 120 miljoonan euron lainan lyhentämiseen menee tällä tulorahoitustasolla 75 vuotta, Rajala laskeskelee.

- Tuloksen täytyy seuraavina vuosina olla selvästi parempi, kuin mitä se nyt on, jotta kuvio ylipäätänsä toimii.

Vuoden 2006 joulukuussa avattu Lempäälän Ideapark rakennettiin käytännössä kokonaan velkarahalla. Viime vuonna rahoitus järjesteltiin uusiksi niin, että saksalainen Aareal Bank pankki otti hoitaakseen koko 120 miljoonan euron velkavastuut. Pankki on kuitenkin sijoitukseensa tyytyväinen.

- Me olemme tyytyväisiä siihen, että saimme rahoittaa sen lainasalkun. Ideapark on kehittynyt myönteisesti, me emme näe tässä riskiä, sanoo Aareal Bankin Suomen-johtaja Kai Heinonen Kauppalehdelle. Pankin mielestä Ideaparkin kiinteistön arvo on suurempi kuin pankin lainasaldo. Mikäli Ideapark joutuisi vaikeuksiin, pankki saisi rahansa takaisin myymällä kiinteistön. Tämä tietenkin vain sillä edellytyksellä, että kiinteistölle löytyy ostaja, muistuttaa Balance Consultingin pääanalyytikko Ari Rajala.

- On vaikea nähdä sitä, mistä Ideaparkin kaltaiselle kiinteistölle löytyisi ostaja tässä taloudellisessa tilanteessa.

Sukarilla on hyvin vähän rahaa kiinni Ideaparkissa

Kiinteistö Oy Ideaparkin omistus on jakautunut siten, että Sukarin Lomarakennus Oy omistaa 80 % ja Tampereen Teräshallit Oy loput 20 %. Yhtiöiden osakepääomasijoitus on yhteensä vaivaiset 10 000 euroa. Eli käytännössä Toivo Sukarilla on Ideaparkissa rahaa kiinni vain 8 000 euroa.

- Sukari on minimoinut oman riskinsä. Vaikka mukaan laskettaisiin Maskun Kalustetalon 20 000 euron pääomalaina Ideaparkille, niin Toivo Sukarin tappiot Ideaparkin kaatuessa olisivat maksimissaan 28 000 euroa, toteaa Rajala.

Lue myös: ja

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.