Mainos

Idän sateet poikkeuksellisen rankkoja – paikoin toukokuun sade-ennätyksiä

Idän sateissa eniten vettä on vuorokauden aikana satanut Mikkelissä ja Varkaudessa. Sademäärät ovat olleet paikoin poikkeuksellisia.

Mikkelin lentoasemalla on satanut vuorokauden aikana 63,4 millimetriä ja Varkaudessa 62,9 millimetriä. Yli 50 millimetrin sateita on mitattu myös Sulkavalla, 56,4 millimetriä ja Kangasniemellä, 50,2 millimetriä. Ilmatieteen laitoksen mukaan sademäärät ovat poikkeuksellisia eli toistuvat keskimäärin muutaman kerran sadassa vuodessa.

Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa eiliset sademäärät ylittivät edellisiä toukokuun ennätyksiä. Esimerkiksi Mikkelin lentoasemalla rikottiin havaintoaseman toukokuun vuorokausisade-ennätys. Entinen ennätys oli 40,9 millimetriä, joka oli mitattu vuonna 1927. Tilastoissa kaikkien aikojen toukokuun suurin vuorokauden sademäärä on 88,4 millimetriä, joka mitattiin Kuusankoskella 31. toukokuuta 1988.

Koko toukokuun sademäärä on idässä keskimäärin 35-50 millimetriä.

Runsaat sateet syntyivät maassamme olevan viileän ilmamassan ja maamme itäpuolella olevan hyvin lämpimän ilman rajavyöhykkeessä. 

Kainuussa, Koillismaalla ja Pohjois-Karjalassa on satanut paikoin lunta ja räntää. Eniten lunta satoi Ristijärvellä, jossa lumensyvyys oli tänä aamuna 13 senttimetriä.

Toukokuun sademäärät paikoin suuria

Toukokuun alkupuoliskon sademäärä on kohonnut maan itäosassa vuodesta 1959 alkaen tarkasteltuna monin paikoin suurimmaksi. Eniten on tähän mennessä satanut Ruokolahdella, jossa sadetta on kertynyt 94,8 millimetriä. Tämä on yli kaksinkertainen sademäärä koko toukokuun pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna. 

Tilastollisesti toukokuu ei ole tyypillistä rankkasateiden aikaa, vaan rankimmat sateet esiintyvät yleensä heinäkuussa ja elokuussa. Ilmastonmuutoksen takia erityisesti kesän rankkasateiden arvioidaan voimistuvan, mutta myös keväällä odotetaan satavan aiempaa enemmän ja voimakkaammin.

Pelloilla vettä

Sateet nostivat jonkin verran matalalla olleiden järvien pintaa, samoin jokien pintaa. Eniten haittaa sateista oli viljelijöille.

– Järville sade teki vain hyvää, sillä vedet olivat alhaalla. Peltoja sen sijaan on paikoin veden alla, eikä niille pääse viikkoon tai pariin. Toukotyöt siis keskeytyvät ja vesi on voinut viedä siemenet mennessään, toteaa johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Rankkasateet väistyvät

Keskiviikon aikana idän rankkasadematalapaine väistyy Venäjälle ja tuulet heikkenevät vähitellen.

– Itärajalla voi tulla vielä lunta tai räntääkin, illalla sielläkin poutaantuu. Mielenkiintoista on, kuinka raju muutos säässä on tapahtunut alle vuorokaudessa itärajalla. Esimerkiksi Ilomantsissa käväistiin eilen lähes 20 asteessa ja saatiin kesäisiä ukkoskuuroja, mutta tänään samoilla alueilla lämpötila jää vain muutamaan asteeseen ja maa voi olla ajoittain valkea, toteaa MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Lähiyöt ovat kylmiä. Lämpötila voi käväistä pakkasen puolella paikoin etelässäkin.

Torstaina Länsi-Suomeen aamulla saapuvaan matalapaineen solaan voi liittyä rajujakin kuurosateita.

– Aamulla osa sateista voi tulla räntänä, myöhemmin voi sataa myös rakeita ja ukkostaakin. Sadekuuroja tulee pitkin päivää maan etelä- ja keskiosassa. Aurinkoisinta on etelä- ja länsirannikolla. Lämpötilat ovat keskiviikon lukemissa, sanoo Markus Mäntykannas.

Perjantaina lännestä saapuu lämmin rintama ja heikkoja sateita. Lähinnä Keski-ja Pohjois-Suomessa tulee ajoittaista vesisadetta, pilvisyys lisääntyy koko maassa. Perjantai on sateisilla alueilla kolea päivä, mutta poutaisilla alueilla päästään kymmenen asteen vaiheille tai sen yläpuolelle.

Viikonloppuna ja ensi viikolla sää lämpenee.

Katso sadetutka ja paikkakuntakohtaiset ennusteet MTV:n sääsivustolla.

Lähipäivien alueelliset ennusteet:

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.