ICC ja IFO: Korkeasuhdanne jatkuu maailmantaloudessa

Suhdannebarometrin perusteella loppuvuodelle odotetaan jopa vahvempaa globaalia kasvua kuin alkuvuonna. Uhiksi koetaan protektionismin kasvu ja Yhdysvaltain talouden haasteet.

Maailmantalouden korkeasuhdanne jatkuu vahvana eikä suhdannekäänne ole vieläkään näköpiirissä, ennustavat saksalainen tutkimuslaitos IFO ja Kansainvälinen kauppakamari. Järjestöjen suhdannekyselyn mukaan talouden käänne laskusuhdanteeseen on jälleen siirtynyt.

Erityisen korkealla suhdanneodotukset ovat tänään julkistetun suhdannebarometrin mukaan Länsi-Euroopassa. Yritysjohtajien ja asiantuntijoiden odotukset seuraavien kuuden kuukauden talouskasvusta ovat vahvistuneet varsinkin suurimmassa euromaassa Saksassa ja Alankomaissa.

Protektionismi peikkona

Suhdannebarometrin perusteella loppuvuodelle odotetaan jopa vahvempaa globaalia kasvua kuin alkuvuonna. Huolta talouskehityksen suhteen aiheuttivat protektionismin kasvu ja Yhdysvaltain talouden haasteet. Yhdysvaltain osalta suhdanneodotukset laskivat ja dollarin arvioidaan edelleen heikkenevän.

- Maailmantalous jatkaa vahvaa kasvua eikä suhdannekäännettä ole edelleenkään näköpiirissä, sanoi Keskuskauppakamarin ekonomisti Maarit Lindström. Hänen mukaansa markkinoilla on kuitenkin selvästi kasvanut huoli erilaisesta protektionismin lisääntymisestä.

Rajat ylittäviä fuusioita on torjuttu poliittisin perustein ja tulleilla on suojattu kotimarkkinoita. Protektionismin pelätään lisäävän markkinoiden tehottomuutta, kasvattavan liiketoiminnan kustannuksia ja heikentävän kilpailukykyä, mainitsi Lindström.

Korkeasuhdanne jatkuu

IFO:n ja ICC:n barometri on tuorein viite siitä, että maailmantalouden historiallisen voimakas ja laaja korkeasuhdanne jatkuu edelleen. Ennustajat ovat siirtäneet odotetun suhdannekäänteen alkamista moneen otteeseen parin viime vuoden aikana.

Suomessa viimeksi Nordea nosti talousennustettaan tänään. Se ennakoi Suomen kokonaistuotannon kasvavan tänä vuonna 3,5 prosenttia ja ensi vuonna 3,3 prosenttia. Maailmantalous kasvaa Nordean mukaan tänä vuona 4,3 prosenttia ja ensi vuonna 4,4 prosenttia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat