Mainos

Ibizan lentokenttä evakuoitiin pommiuhan takia

Nimetön soittaja varoitti lentokentällä olevasta pommista. Pommiuhka osoittautui myöhemmin tekaistuksi, sillä kentältä löytynyt paketti oli tyhjä.

Espanjan poliisi on tyhjentänyt iltapäivällä Ibizan lentokentän pommiuhan vuoksi. Kentältä evakuoitiin noin 3000 matkustajaa.

Poliisi myös tutki kentältä löytämäänsä epäilyttävää pakettia, mutta kiisti räjäyttäneensä sen, vaikka silminnäkijät kertoivat räjäytyksen kaltaisista äänistä. Pommiuhka osoittautui tekaistuksi, sillä paketti ei sisältänyt räjähteitä, vaan oli tyhjä.

Pommivaroituksesta epäiltiin ensimmäisenä baskien separatistijärjestö Etaa. Nimetön soittaja oli ilmoittanut pommista baskinkieliseen Gara-lehteen, johon Eta on usein tiedottanut iskuistaan etukäteen. Eta on myös varoittanut Garaa yleensä nimettömänä.

Ibiza on Espanjaan kuuluva turistien suosima saari Välimerellä. Ibizan lentokentän kautta kulki viime vuonna 4,4 miljoonaa matkustajaa. Suurin osa heistä oli eurooppalaisia lomailijoita.

Väkivallan viisi vuosikymmentä

Tänään oli Espanjassa kesälomasesongin ensimmäinen päivä, joten noin 300 lennon oli tarkoitus saapua tai lähteä Ibizan kentältä vuorokauden aikana. Kenttä oli suljettuna iltapäivällä muutaman tunnin ajan.

Tulitauko kesti runsaan vuoden

Espanjassa on pelätty uutta väkivallan aaltoa siitä asti, kun Etan julistama tulitauko päättyi kesäkuun alussa. "Pysyvä tulitauko" oli alkanut viime vuoden maaliskuussa, jolloin järjestön neuvottelut Espanjan hallituksen kanssa näyttivät mahdollisilta.

Eta päätti tulitauon, koska toiveet neuvotteluista eivät toteutuneet. Järjestö ilmoitti kesäkuun 5. päivänä aloittavansa uudelleen aseellisen taistelun "kaikilla rintamilla".

Viime viikolla Espanjan poliisi löysi Portugalin rajan tuntumasta auton, jonka sisällä oli 130 kiloa räjähteitä. Poliisi uskoo Etan pyrkineen kuljettamaan räjähteet Andalusian seudulle Etelä-Espanjaan käytettäväksi pommi-iskuihin.

Etan tavoitteena on luoda Pohjois-Espanjaan itsenäinen baskivaltio. Järjestön katsotaan syyllistyneen yli 800 ihmisen surmaamiseen runsaan neljän vuosikymmenen aikana. Eta on tappanut useita espanjalaisia poliitikkoja ja virkamiehiä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.