Mainos

Iäkkäät syövät psyykenlääkkeitä turhaan

Joka kymmenes yli 74-vuotiaista käyttää masennuslääkkeitä. Psyykenlääkkeet ovat usein taustalla esimerkiksi kaatumistapaturmissa.

Moni iäkäs käyttää psyykenlääkkeitä, joita hän ei tarvitsisi.

Geriatri Sirpa Hartikainen sanoo, että iso osa iäkkäiden psyykenlääkkeistä on tavallaan unohtunut käyttöön. Niitä ei tulisi syödä turhaan, sillä psyykenlääkkeillä on haittavaikutuksia.

Lääkkeet ovat usein taustalla kaatumistapaturmissa, kuten lonkkamurtumissa. Unilääkkeiden jatkuva käyttö taas ei hyödytä, sillä niiden vaikutus heikkenee.

Lääkäripäivillä Helsingissä puhunut Hartikainen painottaa, että iäkkäiden potilaiden psyykenlääkkeiden tarvetta on arvioitava säännöllisesti. Tarpeettomat lääkkeet on poistettava käytöstä. Tämä tapahtuu vähentämällä annosta rauhallisesti asteittain.

Rauhoittavista lääkkeistä esimerkiksi pitkävaikutteisten bentsodiatsepiinien käytön lopettaminen vie kuukausia, joskus jopa vuosia.

- Vieroitus on tehtävä potilasta ja omaisia kuunnellen. Epäonnistumisen syy on usein liian nopeasti tehtävä vieroitus. Mitä pitempään lääkettä on käytetty, sitä hitaammin sen käyttö lopetetaan, Hartikainen sanoo.

Eniten käyttävät laitoshoidossa olevat

Psyykenlääkkeiden käyttö yleistyy, kun ikää karttuu. Noin joka kolmas yli 74-vuotias käyttää unilääkkeitä. Masennuslääkkeitä käyttää joka kymmenes ja psykoosilääkkeitä hieman harvempi.

Miesten unilääkkeiden käyttö yleistyy iän mukana aina satavuotiaisiin asti.

Psykoosilääkkeitä käyttävät eniten 95-99-vuotiaat naiset, joista 11 prosenttia käyttää niitä. Psykoosilääkkeitä käytetään lähinnä dementoituneiden käytösoireiden hoitoon.

Masennuslääkkeitä taas käyttävät eniten 85-89-vuotiaat naiset, heistä lähes joka viides käyttää masennuslääkkeitä. Masennuslääkkeitä käytetään masennuksen lisäksi myös hermoperäisen kivun ja unettomuuden hoitoon.

Eniten psyykenlääkkeitä käyttävät laitoshoidossa olevat iäkkäät suomalaiset.

- Laitoshoidossa on hyvin vähän ihmisiä, joilla ei ole psyykenlääkkeitä, Hartikainen kuvailee.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.