Mainos

Iäkkäällä työnhakijalla liki sata työsuhdetta vuodessa

Moni luulee, että nuoret tekevät eniten pätkätöitä. Uusi tutkimus kumoaa tämän oletuksen. 

– Onhan se yllättävä tulos, toteaa Matti Sihto työ-ja elinkeinoministeriöstä.

Ministeriön mukaan ikääntyneiden pätkätyöt ovat kaikista ikäryhmistä yleisimpiä. Kun nuoren työttömän työnhakijan työttömyys päättyy vuodessa keskimäärin vajaa kaksi kertaa, iäkkäimpien parissa määrä on kaksinkertainen.

Työnvälitystilastoista välittyvä melko valoisa kuva ikääntyvien työttömien työllistymismahdollisuuksista selittyy suurelta osin sillä, että pieni vähemmistö ikääntyneistä työllistyy useita kertoja vuoden aikana. Yli 55-vuotiailla työttömyys päättyi yli 50 000 kertaa vuonna 2012, mutta henkilöinä mitattuna vain reilu 15 000 sai töitä. Yli 60-vuotiailla luku oli nelisentuhatta.

– Pieni joukko ikääntyneistä työllistyy hyvin monta kertaa, asiaa tutkinut työmarkkinaneuvos Sihto jatkaa.

7 prosenttia kaikista yli 55-vuotiaista työttömistä työnhakijoista työllistyi vuonna 2012 vähintään 10 kertaa. Tämä pieni joukko selittää puolet koko +55 -ikäisten työttömien vuosittaisesta työllistymismäärästä.  Eniten pätkäsuhteita syntyy sote- ja palvelualoille, joten ilmiö koskee selvästi enemmän naisia kuin miehiä. 

- Ääriesimerkkeinä sanottakoon, että henkilö on työllistynyt 90 kertaa tai vähän enemmänkin vuoden aikana ja aina välillä ollut työtön ja taas sitten työllistynyt uudestaan eli yhteensä yli 90 kertaa. Ja se on nimenomaan näissä tapauksissa vastentahtoista, koska ihmiset ovat aina välillä työttömänä, Sihto kertoo.

Yli puoli miljoonaa eri henkilöä oli työttömänä työnhakijana vuoden 2012 aikana. Ministeriössä selvitettiin ensimmäistä kertaa henkilölukujen tasolla työttömien työnhakijoiden työllistymistä. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.