Mainos

Iäkäs autoilija ei välttämättä ole riski

Tuoreet tutkimukset eivät puolla iäkkäiden autoilijoiden lääkärintarkastuksia. Seulonnat voitaisiinkin lopettaa kokonaan tai korvata pelkillä näöntarkastuksilla. Tulokseen päädyttiin Ajoneuvohallintokeskuksen ja Liikennevakuutuskeskuksen Ikiliikkujahankkeeseen liittyvissä tutkimuksissa.

Professori Liisa Hakamies-Blomqvistin mukaan 90-luvulla on alettu ajatella, että loukkaantumisriski on iän sijasta riippuvainen sairauksista. Suurin osa vahingoista sattuukin kuljettajille, joilla on ajamista vaikeuttavia sairauksia kuten dementia tai epilepsia. Useammin kuin autoilijoina ikäihmiset joutuvat kuitenkin onnettomuuksiin, kun he pyöräilevät tai kulkevat jalan.

Hakamies-Blomqvistin mielestä lääkärien roolia ajokelpoisuuden määrittelijänä olisi myös selvennettävä. Myös heidän tietojaan olisi syytä parantaa.

Nykyisin ajokykyyn vaikuttava sairaus tai lääkitys jää vain lääkärin tiedoksi, mikäli potilas ei halua, että tieto kerrotaan eteenpäin. Tutkijaryhmän mukaan jokaisen kuljettajan täytyisi iästä riippumatta täyttää tietyt minimikriteerit, jotta ajokortti säilyisi. Johtajaylilääkäri Markku Partisen mukaan tulevaisuudessa lääkärillä voisikin olla ohjekirja, josta katsomalla selviäsi, pitäisikö potilas ohjata lisätutkimuksiin tai käytännön ajokokeeseen.

Viime vuonna AB-kortin viisivuotistarkastuksia lievennettiin jo kahden kontrollin verran. Nykyisin kortin hankkimisen jälkeen ajokortti on katkolla 45:n, 60:n ja 70 vuoden iässä. Tutkimuksen mukaan rutiiniluontoisten tarkistusten sijasta pitäisi kiinnittää huomiota ennen kaikkea sairaiden iäkkäiden tutkimiseen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.