Mainos

IAEA vahvisti Pohjois-Korean sulkeneen reaktorin

Kyseessä on merkittävin edistysaskel vuosiin neuvotteluissa maan kiistanalaisesta ydinohjelmasta. Ydinreaktorin sulkeminen on kuitenkin monien mielestä vasta ensiaskel.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarkkailijat vahvistavat, että Pohjois-Korean Yongbyonin ydinreaktori on suljettu. Asiantuntijoiden mukaan tilanne säilyy kuitenkin edelleen epävarmana.

- Tämä on hyvä askel oikeaan suuntaan, sanoi Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtaja Mohamed ElBaradei Bangkokissa.

Hän vahvisti, että järjestön tarkkailijat olivat seuranneet Yongbyonin ydinreaktorin sulkemista. Kyseessä on merkittävin edistysaskel vuosiin neuvotteluissa maan kiistanalaisesta ydinohjelmasta.

Reaktorin sulkeminen herätti toivoa, että lukkiutunut tilanne Korean niemimaalla alkaisi hiljalleen purkautua. Moni varoitti pitkän matkan kuitenkin olevan vasta aluillaan.

- Kesti kauan ottaa nämä ensiaskeleet ja se muistuttaa, kuinka vaikeita muista askeleista tulee, ennusti Yhdysvaltain pääneuvottelija Christopher Hill.

Hän vertasi ydinneuvotteluissa etenemistä videopelien pelaamiseen: kun yhden tason on selvittänyt, täytyy seuraavaksi pelata aiempaa vaikeammalla tasolla.

Kansainvälinen luottoluokituslaitos Standard & Poor´s puolestaan ei uskonut Pohjois-Korean luopuvan ydinohjelmastaan, ja aikoi siksi pitää Etelä-Korean luokitukset ennallaan.

- Pohjois-Korean käytöstä on ollut hankalaa ennustaa kuten aiemmat kokemukset sen epäonnistumisista sopimusten täyttämisessä osoittavat, sanoi S&P lausunnossaan.

IAEA:n tarkastajilta kestää arviolta kuukauden asentaa Yongbyoniin valvontavälineistöä ja sinetit, joiden avulla voidaan tarkkailla, että reaktori pysyy suljettuna. Pohjois-Korea sai taloudellisia myönnytyksiä vastineeksi reaktorin sulkemisesta.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.