Mainos

IAEA: Sopu Libyan ydintarkastusten hoitamisesta

IAEA:n johtajan Mohamed ElBaradein mukaan IAEA sekä Yhdysvallat ja Britannia ovat tehneet sopimuksen Libyan ydinasetarkastuksista.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA sekä Yhdysvaltain ja Britannian edustajat ovat päässeet sopuun Libyan ydintarkastuksista.

Asiasta kertoi IAEA:n johtaja Mohamed ElBaradei käytyjen neuvottelujen jälkeen.

Diplomaattien mukaan IAEA on saanut vakuudet siitä, että sillä on johtava rooli Libyassa. Järjestö varmistaa, että Libya todella luopuu ydinohjelmastaan. Amerikkalaiset ja brittiläiset asiantuntijat puolestaan huolehtivat siitä, että ydinmateriaaliin liittyvä välineistö siirretään pois maasta ja tuhotaan.

Libyassa on ollut niin IAEA:n, Yhdysvaltain kuin Britanniankin asetarkastajia sen jälkeen kun Libyan johtaja Muammar Gaddafi joulukuussa kertoi luopuvansa yrityksistä hankkia maalle ydinaseita tai kemiallisia ja biologisia aseita. Gaddafi lupasi, että YK:n asiantuntijat voivat tarkistaa ja lopettaa maan joukkotuhoaseisiin liittyvät ohjelmat. Asiasta kerrottiin Yhdysvaltain, Britannian ja Libyan käymien salaisten neuvottelujen jälkeen.

Britannia ja Yhdysvallat ovat antaneet ymmärtää, että Libya on ollut melko lähellä ydinaseen kehittämistä. Atomienergiajärjestön mukaan maa on ollut tästä tavoitteesta vielä vuosien päästä.

(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.