Mainos

IAEA: P-Korean tilanne huolestuttava

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n edustajat kuvasivat tänään Pohjois-Korean tilannetta hyvin vakavaksi ja huolestuttavaksi.

Pohjois-Korea on ottamassa uudelleen käyttöön ydinvoimaloitaan, ja se on siirtänyt tähän mennessä tuhat polttoainesauvaa reaktorirakennukseen Yongbyonissa.

IAEA:n johtajan Mohamed ElBaradein mukaan suuri huolenaihe on, että Pohjois-Korea ottaa käyttöön ydinjätteen jälleenkäsittelylaitoksen, joka kykenee tuottamaan ydinaseisiin käytettävää plutoniumia. -Tilanne on siis hyvin huolestuttava, ElBaradei sanoi uutiskanava CNN:lle Sri Lankasta.

IAEA:n edustaja Mark Gwozdecky puolestaan kuvasi tilannetta "erittäin vakavaksi". Hänen mukaansa järjestö ei kykene takaamaan, ettei Pohjois-Korea ole valmistamassa materiaalia, jota voidaan käyttää ydinaseissa.

Kiina vaatii ydinsopimuksen noudattamista

Kiina vaatii Pohjois-Koreaa noudattamaan sopimusta ydinaseohjelmasta luopumisesta. Vaatimus on Kiinan reaktio sille, että Pohjois-Korea on poistanut Kansainvälisen atomienergiajärjestön valvontalaitteet ydinvoimaloistaan. Kanta ilmoitettiin Kiinan ulkoministeriön antamassa lausunnossa.

Kiina on aiemminkin vaatinut Pohjois-Koreaa noudattamaan Yhdysvaltain kanssa solmimaansa sopimusta. Asiantuntijoiden mukaan Pohjois-Korea tarvitsee vain muutaman kuukauden ydinaseiden valmistamiseen tarvittavan plutoniumin tuottamiseen Yongbyonin ydinvoimalakompleksissa.

Pohjois-Korea on ottanut voimalan uudelleen käyttöönsä Yhdysvaltain katkaistua öljyntoimitukset. Kiina on Pohjois-Korean tärkein liittolainen ja sillä uskotaan olevan ulkomaista eniten vaikutusvaltaa Pohjois-Korean suhteen.

Venäjä kehottaa neuvotteluihin IAEA:n kanssa

Venäjä puolestaan kehottaa Pohjois-Koreaa keskustelemaan ydinohjelmastaan Kansainvälisen atomienergiajärjestön kanssa. Pohjois-Korean johtoa uhkailemalla ei sen sijaan Venäjän mukaan saada hyvää aikaa.

Venäjän varaulkoministeri Aleksandr Losjukov vetosi Pohjois-Koreaan tänään, päivä sen jälkeen, kun Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain välinen sanasota kiihtyi. Pohjois-Korean puolustusministeri kehotti sotilaita ja siviilejä ryhtymään "ihmispommeiksi" taistelussa Yhdysvaltoja vastaan.

- Näissä olosuhteissa Pohjois-Korean ja IAEA:n yhteistoiminta on erityisen tärkeää, Losjukov sanoi uutistoimisto Itar-Tassille. Hänen mukaansa IAEA:n on tutkittava tilanne Yongbyonissa sen selvittämiseksi, onko huoleen todella aihetta.

Losjukovin mukaan Venäjä pyrkii etsimään poliittisia keinoja jännityksen vähentämiseksi ja kriisin välttämiseksi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Kymmenen uutiset 26.12.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.