IAEA:n tarkastajat saapuneet Pohjois-Koreaan

Yhdysvallat odottaa Pohjois-Korean sulkevan kiistellyn ydinreaktorinsa jo maanantaihin mennessä.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarkastajat ovat saapuneet Pohjois-Koreaan.

Kymmenhenkisen tarkastajaryhmän tehtävänä on valvoa, että Yongbyonin ydinvoimalan reaktori suljetaan sovitussa aikataulussa. Ryhmän on tarkoitus asentaa ydinvoimalaan valvontalaitteistoa sekä tarkkailla sulkemisprosessia ja lopulta laitteiston sinetöintiä. Uutistoimisto Xinhuan mukaan tarkastajat viipyvät Yongbyonissa kolme viikkoa.

Sulkemisesta ja sen ehdoista sovittiin helmikuussa kuudenvälisissä neuvotteluissa. Pohjois-Korea sulkee reaktorin ja saa vastineeksi taloudellista ja diplomaattista apua.

Yhdysvaltain kuudenvälisten neuvottelujen pääneuvottelija, apulaisulkoministeri Christopher Hill odottaa, että Pohjois-Korea sulkee reaktorin jo maanantaihin mennessä.

Hillin mukaan Yongbyonin sulkeminen on kuitenkin vasta Pohjois-Korean ydinaseriisunnan alku.

Kuudenväliset neuvottelut jatkuvat keskiviikkona. Tuolloin sovitaan aikataulusta, jonka mukaan Pohjois-Korea selvittää meneillään olevia ydinhankkeitaan. Neuvotteluihin osallistuvat Koreoiden lisäksi Yhdysvallat, Kiina, Venäjä ja Japani.

Pohjois-Korea sai ensimmäisen öljyerän

Pohjois-Korea on saanut aikaisin tänään ensimmäisen erän öljyä vastineeksi ydinlaitoksen sulkemisesta.

Eteläkorealaisten virkamieslähteiden mukaan laiva saapui Sonbongin satamaan maan koillisosassa. Eteläkorealainen tankkeri toimitti polttonestettä vastineeksi Pohjois-Korean lupauksesta sulkea Yongbyonin ydinreaktori.

Pohjois-Korea saa vastineeksi reaktorin sulkemisesta 50 000 tonnia öljyä.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat