IAEA:n pääjohtaja vierailulle Pohjois-Koreaan

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarkatajia ei ole käynyt Pohjois-Koreassa yli neljään vuoteen.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n pääjohtaja Mohamed ElBaradei on lähtenyt tänään Pohjois-Koreaan vierailulle, jota hän kuvasti "pitkän matkan ensimmäiseksi askeleeksi".

Kiina, Japani, Pohjois-Korea, Etelä-Korea, Venäjä ja Yhdysvallat sopivat viime kuussa, että Pohjois-Korea sulkee ydinlaitoksensa ja saa vastineena energia- ja talousapua.

Pohjois-Korea ilmoitti vuonna 2005, että sillä on ydinaseita. Ensimmäisen ydinkokeensa maa teki lokakuussa 2006.

ElBaradei muistutti lähtiessään Wienistä, että Pohjois-Koreassa ei ole ollut IAEA:n tarkastajia vuoden 2002 joulukuun jälkeen. ElBaradei sanoi pyrkivänsä vierailullaan perustamaan uuden yhteistyöverkoston Pohjois-Korean kanssa.

Pohjois-Korea on nyt ilmoittanut hyväksyvänsä IAEA:n tarkastajien tulon maahan.

P-Korea vaatii sotaharjoitusten peruuttamista

Pohjois-Korea on vaatinut, että Yhdysvallat ja Etelä-Korea peruuttavat sotaharjoitukset, joiden on määrä alkaa tämän kuun lopulla.

Pohjois-Korean mukaan harjoituksilla murennetaan kuuden maan viime kuussa solmimaa sopimusta. Sopimuksessa Pohjois-Korea lupasi luopua ydinohjelmastaan vastineena energia- ja talousavulle.

Sotaharjoitukset ovat "vuoropuhelukumppania vastaan suunnattu ase", sanottiin Pohjois-Korean lausunnossa.

Yhdysvalloilla on Etelä-Koreassa 29 500 sotilasta. Amerikkalaissotilaita on ollut maassa vuosien 1950-53 Korean sodasta lähtien.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat