Mainos

IAEA:n hätäkokous alkoi Wienissä

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on aloittanut hätäkokouksensa Iranin uraanin rikastamisen lopettamiseksi.

Kokouksen kestosta ei ole tietoa ja se saattaa venyä diplomaattilähteiden mukaan huomisen puolelle. Tapaamisen alla Iranin atomienergiajärjestön varajohtaja Mohammad Saeedi ilmoitti IAEA:n luvanneen poistaa sinetit Isfahanin ydinlaitoksesta huomenna puoleenpäivään mennessä Suomen aikaa.

EU-kolmikko Britannia, Ranska ja Saksa kutsui järjestön 35-jäsenisen hallintoneuvoston koolle Iranin käynnistettyä maanantaina uudelleen uraanin rikastamisprosessin.

IAEA voi viedä asian YK:n turvallisuusneuvostoon, jos kiistasta ei päästä kokouksen kuluessa Iranin kanssa yhteisymmärrykseen.

Bush tyytyväinen Iranin neuvotteluhaluun

Yhdysvaltojen presidentti George W. Bush sanoi myönteiseksi merkiksi sitä, että Iranin uusi presidentti Mahmoud Ahmadinejad oli sanonut Iranin olevan valmis jatkamaan neuvotteluja ydinkiistasta. Bush sanoi kuitenkin epäilevänsä, että Iranin tavoitteena on ydinaseiden kehittäminen.

Bush sanoi myös, että Yhdysvallat varautuu vaatimaan pakotetoimia Irania vastaan YK:n turvallisuusneuvostossa. Presidentti kiitti Britanniaan, Ranskaa ja Saksaa jotka ovat käyneet neuvotteluja Iranin kanssa saadakseen Iranin luopumaan uraanin rikastamisesta.

- Pohdimme heidän kanssaan mahdollisia seuraamuksia ja YK on tietysti yksi mahdollinen seuraamus, Bush sanoi YK:n turvallisuusneuvostoon viitaten.

Iran käynnisti maanantaina uraanin rikastamisen ensi vaiheen EU-kolmikkoa ja Yhdysvaltoja uhmaten.

Presidentti Ahmadinejad sanoi kuitenkin, että hän aikoo esittää uusia aloitteita kiistassa ja että Iran on valmis jatkamaan neuvotteluja.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Huomenta Suomen uutiset 10.08.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.