Mainos

IAEA ja Pohjois-Korea sopivat Yongbyonin sulkemisesta

Kansainvälisen atomienergiajärjestön vierailu Pohjois-Koreassa oli enimmäinen viiteen vuoteen.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n valtuuskunta ja Pohjois-Korea saavuttivat perjantaina sovun Yongbyonin ydinvoimalan sulkemisesta.

YK:n valtuuttamaa ryhmää johtava Olli Heinonen kertoi olevansa tyytyväinen ratkaisuun.

Valtuuskunnan annettiin tänään tutustua ydinvoimalaan ilman rajoituksia. Vierailu oli IAEA:n edustajien ensimmäinen sen jälkeen, kun Pohjois-Korea antoi tarkastajille porttikiellon vuonna 2002.

- Meillä on nyt yhteisymmärrys siitä, miten Yongbyonin laitteiston sulkemisen ja sinetöinnin valvonta suoritetaan. Vierailu oli hyvä ja näimme paljon laitteistoa, totesi Heinonen.

- Kävimme öljynvalmistuslaitoksella, radiokemiallisessa laboratoriossa sekä 50- ja 5-megawattisten reaktorien luona. Näimme siis kaikki paikat, jotka halusimmekin nähdä.

Heinonen kertoi myös, että Yongbyonin reaktori on yhä toiminnassa. Hänen mukaansa lopullisesta sulkemisaikataulusta sovitaan myöhemmin kuudenvälisten neuvottelujen osapuolten kesken.

- Päätöksenteko on IAEA:n johtokunnan harteilla. Palaamme nyt kotiin ja raportoimme keskustelutuloksistamme. Johtokunta kokoontuu ehkä viikon sisällä, sanoi Heinonen.

Nimettömän Etelä-Korean ulkoministeriön virkailijan mukaan IAEA saattaa ilmoittaa sulkemisaikataulusta vielä tämän viikon aikana. Yhdysvaltojen kuudenvälisten neuvottelujen pääneuvottelija, apulaisulkoministeri Christopher Hill, arveli viime viikolla Pohjois-Korean sulkevan Yongbyonin heinäkuun puoliväliin mennessä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.