Mainos

IAEA ja Iran sopivat ydinohjelman jatkoselvittelystä

Länsimaat ovat epäilleet Iranin kehittelevän ydinasetta, mutta maa on vakuuttanut toistuvasti ydinohjelmansa olevan rauhanomainen.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA ja Iran ovat sopineet siitä, mihin mennessä Iran selvittää IAEA:lle ydinohjelmaansa liittyviä epäselvyyksiä.

IAEA odottaa Iranin saavan ydinohjelmaansa koskevan selvityksen valmiiksi ensi viikolla, IAEA:n suomalainen varajohtaja Olli Heinonen kertoi Teheranissa pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

- Meillä on edessämme työsuunnitelma -- ja meillä on aikataulu sen toteuttamisesta, Heinonen sanoi kaksipäiväisen neuvottelurupeaman päätteeksi.

Iranin kansallisen turvallisuusneuvoston varajohtaja Javad Vaeed luonnehti neuvottelutulosta myönteiseksi.

Iran on aiemmissa neuvotteluissa myöntynyt laatimaan toimintasuunnitelman, joka antaisi IAEA:lle laajemmat valtuudet tutkia maan ydinlaitoksia. Toimintasuunnitelmaa pidetään yleisesti viimeisenä toivona, joka estäisi YK:n turvallisuusneuvostoa asettamasta jo kolmatta kertaa pakotteita Irania vastaan.

Yhdysvallat vaatii pakotteiden kiristämistä, sillä se epäilee Irania ydinaseen kehittelystä energiaohjelman varjolla. Iran on torjunut syytökset ja vakuuttanut jatkavansa ydinsähkön tuotantoon tähtäävää rauhanomaista ydinohjelmaansa. Se ei ole myöskään suostunut YK:n vaatimukseen uraanin rikastuksen lopettamisesta.

- Viholliset eivät kykene enää haittamaan Iranin ydinhankkeen kehittelyä, julisti presidentti Mahmud Ahmadinejad Ardebilissa uutistoimisto Farsin mukaan.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.