Mainos

IAEA: Irakin aseraportin läpikäynti vie kuukausia

IAEA:n mukaan Irakin aseraportin lopullisten johtopäätösten tekemiseen menee kuukausia. Alustava selonteko on tarkoitus antaa jo ensi torstaina YK:n turvallisuusneuvostolle.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtaja Mohammed ElBaradei mukaan YK tarvitsee muutamia kuukausia johtopäätösten tekemiseen Irakin aseraportista.

Hänen mukaansa tammikuun lopussa pitäisi olla valmiina alustava raportti. -Tarvitsemme vielä muutamia kuukausia ennen kuin teemme johtopäätöksiä Irakin aseraportista, hän sanoi uutistoimisto Reutersille.

ElBaradein ja asetarkastajien johtajan Hans Blixin on määrä antaa alustava selonteko Irakin aseraportista torstaina YK:n turvallisuusneuvostolle New Yorkissa. IAEA:n johtajan mukaan raportin läpikäyminen on aikaa vievää, erityisesti koska 300 sivua tekstiä on arabiaksi ja ne pitää kääntää englanniksi.

ElBaradein mukaan raportissa ei ole mitään uutta etenkään ydinaseita käsitteleviltä kohdiltaan. Siksi tarkastuksia hänen mukaansa tarvitaan.

Yhdysvaltain viranomaiset ja YK-diplomaatit ovat sanoneet pitävänsä Irakin toimittamaa 12 000-sivuista selontekoa aseistaan puutteellisena. Yhdysvallat pitää kiinni kannastaan, että Irakin johtaja Saddam Hussein yrittää peitellä maan joukkotuhoaseita.

Tarkastajat jatkoivat työtään

YK:n asiantuntijat tarkastivat tänään ennätysmäärän kohteita Irakissa.

Satahenkiseksi kasvanut tarkastajajoukko tutustui eri puolilla maata yhteentoista epäilyttäväksi luokiteltuun rakennukseen, joista yksi oli pääkaupungissa Bagdadissa sijaitseva lääketieteellinen laboratorio.

Tarkastajat yrittivät päästä valtavaan tehdaskompleksiin jo eilen, mutta joutuivat tyytymään kohteen sinetöintiin. Sinetöinnillä estettiin ulkopuolisia pääsemästä lukittuihin tiloihin ennen niiden tarkastamista. Irakilaisten viranomaisten mukaan paikkaa ei pystytty käymään läpi muslimien vapaapäivänä, koska avainten haltijaa ei tavoitettu.

YK ilmoitti puolestaan antaneensa Irakille joulukuun loppuun asti aikaa toimittaa nimiluettelo tutkijoista, jotka ovat olleet kehittämässä maan aseohjelmia. YK:n asetarkastusryhmä haluaa todennäköisesti esittää kysymyksiä irakilaisille asiantuntijoille.

Etenkin Yhdysvallat on pyrkinyt siihen, että YK veisi irakilaisia tutkijoita ja heidän sukulaisiaan ulkomaille kuulusteltaviksi. Tällöin he saattaisivat uskaltaa puhua avoimemmin kuin kotimaassaan. YK:n päätöslauselma antaa oikeuden haastatteluihin.

Diplomaattilähteiden mukaan Yhdysvallat haluaa tietoisesti aiheuttaa kiistan Irakin ja YK:n välille, jotta se saisi tukea hyökkäyskaavailuilleen. Irakilaisviranomaiset ovat kuitenkin vakuuttaneet, että tutkijalista on tekeillä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.