Mainos

IAEA hätäkokoukseen Iranin ydinohjelmasta

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n hallintoneuvosto ei päätä vielä tänään, viedäänkö Iranin ydinohjelmakiista YK:n turvallisuusneuvostoon. Neuvosto päättänee asiasta huomenna, kriisikokouksen toisena päivänä. Iran on vannonut länsimaille kostoa, mikäli asia viedään turvallisuusneuvostoon.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA aloittaa tänään Iranin ydinohjelmaan liittyvän hätäkokouksen Wienissä. Neuvotteluissa on tarkoitus päättää, viedäänkö Iranin ydinohjelma YK:n turvallisuusneuvoston käsiteltäväksi.

Maailman johtavat maat ovat jo sopineet keskenään asiasta, joten päätöksen odotetaan puoltavan kiistan viemistä YK:lle. Toisin kuin IAEA:lla, YK:n turvallisuusneuvostolla on käytössään pakkokeinoja ja se voi määrätä sanktioita.

Yhdysvaltain hallitus uskoo, että Iran kehittää ydinasetta ydinohjelmansa nimissä. Iran on torjunut syytökset.

Iran varoitti viemästä ydinkiistaa YK:hon

Iran on jälleen varoittanut länsimaita viemästä ydinohjelmaa koskevaa kiistaa YK:n turvallisuusneuvostoon.

Iranin ulkoministeri Manuchehr Mottaki sanoi brittiläiselle Guardian-sanomalehdelle, että Iran kostaa, mikäli asia viedään turvallisuusneuvostoon.

Mottaki syytti Yhdysvaltoja koko ydinohjelmakriisin tehtailusta ja varoitti, että mahdollisella Yhdysvaltain tai Israelin tekemällä hyökkäyksellä Irania vastaan olisi tuhoisat seuraukset.

ElBaradei: Iranin on suostuttava yhteistyöhön

Järjestön pääjohtajan Mohamed ElBaradein mukaan kokous on selvä viesti Iranille, että sen on suostuttava yhteistyöhön kiistan ratkaisemiseksi.

Diplomaattilähteiden mukaan IAEA:n hallintoneuvoston enemmistö todennäköisesti puoltaa turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenten ja Saksan tekemää päätöslauselmaluonnosta, jolla lisättäisiin Iraniin kohdistuvaa painetta.

Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad ja maan hallitus aikovat kokoontua omaan hätäkokoukseensa vielä illalla.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.