Mainos

IAEA ei suostu Iranin apupyyntöön

Iran olisi halunnut IAEA:n auttavan rakennettavan reaktorin turvatoimien valmistelussa.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on odotetusti torjunut Iranin pyynnön saada apua uuden iranilaisen ydinreaktorin valmistuksessa. IAEA:n hallintoneuvosto päätti toänään Wienissä, ettei järjestö anna apua iranilaisen Arak-raskasvesireaktorin rakentamisessa.

IAEA:n 35-jäseninen hallintoneuvosto päätti torjua Iranin pyynnön toistaiseksi, mutta jätti Iranille mahdollisuuden pyytää apua uudelleen kahden vuoden kuluttua. Maiden esittämät pyynnöt teknisestä avusta on yleensä hyväksytty hallintoneuvostossa ilman suurempia vaikeuksia.

EU:n edustajana alkuviikosta puhunut Suomen suurlähettiläs Kirsti Kauppi sanoi, ettei EU voi antaa apua hankkeessa, jonka avulla tuotetaan merkittäviä määriä plutoniumia. Plutoniumia voidaan käyttää ydinaseiden valmistamisessa.

Iran ilmoitti jatkavansa Arak-reaktorin rakennustöitä ilman IAEA:n apuakin. - Jos he auttavat meitä, olemme kiitollisia. Jolleivat auta, teemme sen itse, sanoi Irakin ulkoministeri Manouchehr Mottaki Teheranissa hiukan ennen IAEA:n päätöksen julkistamista.

Iranin mukaan Arakissa tuotettua plutoniumia käytettäisiin lääketieteellisiin tarkoituksiin.

Venäjä, Kiina ja useat sitoutumattomat maat ovat olleet sillä kannalla, että Iranille olisi ollut annettava teknistä apua Arakin reaktorin kehittämisestä. Myös IAEA:n asiantuntijat ovat arvioineet, ettei järjestöllä ole perusteita torjua Iranin pyyntöä. Toisaalta eräät läntiset edustajat ovat sanoneet Iranin avunpyyntöä "tahalliseksi provokaatioksi".

YK:n turvallisuusneuvosto on aiemmin kehottanut Irania lopettamaan uraniin rikastuksen, koska myös pitkälle rikastettua uraania voidaan käyttää ydinaseiden valmistamisessa. Turvallisuusneuvostossa keskustellaan edelleenkin mahdollisten pakotteiden julistamisesta Irania vastaan rikastuksen takia.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.