Mainos

Hyydetulvat jatkuvat monin paikoin

Eilen talvitulva uhkasi Taivalkosken keskustaa, jossa aloitettiin hyydepatojen purkaminen useamman kaivinkoneen voimin. Tänään työt saatiin päätökseen ja vesi palaamaan jokiuomaansa, mutta ongelmat eivät ole ohi.

– Huomenna aamulla aloitamme hyydepatojen purkutyöt Pyhäjoella, jossa tulvavesi saattaa ruveta nousemaan keskustaajamaan, sanoo yksikönpäällikkö Timo Yrjänä Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskuksesta.

Pohjois-Pohjanmaalla lähes kaikki joet ovat nyt hyyteessä ja tukoksia syntyy jatkuvasti lisää. 

Sanginjoella yksi mökki kastui pahasti, kun pitkälle matkalle jokeen rakentunut pato saatiin auki vasta tänään. Myös muualla tulvavesi on kastellut kellareita ja joitakin ranta-asumuksia, vaikka pahoilta vahingoilta onkin vielä vältytty. Myös pienempiä paikallisteitä on jäänyt tulvaveden alle.

– Nyt pitäisi saada jokiin jääkansi päälle, että tilanne rauhoittuisi, sanoo Yrjänä.

Patoja purettu kaivinkoneella ja räjäyttämällä

Hyydetulevat syntyvät, kun runsaiden sateiden jälkeen tulee kireä pakkanen, jolloin jääkansi ei ehdi muodostua joen pintaan, vaan joet jäätyvät reunoilta ja pohjasta.

– Ilmiö syntyy, jos on poikkeuksellisen runsaita sateita, joiden jälkeen saadaan pitkä kireä pakkasjakso, kertoo Yrjänä.

Viime päivinä hyydepatoja on purettu räjäyttämällä tai kaivamalla Pohjanmaan lisäksi myös Kymijoella, Kauvatsanjoella, Parkanon Aurekoskella ja Sastamalassa sekä Hartolassa, jossa tarvittiin puolustusvoimien räjäytysapua. Myös Pohjois-Savossa ja Karjalassa on ollut useita hyytöjä.

– Tilanne ryhtyy laukeamaan lopullisesti vasta, kun pakkanen hellittää kunnolla, sanoo Yrjänä.

Tulvapäivystäjät ovat saaneet tänä vuonna paiskia töitä olan takaa.

– Joulun aika piti olla liikkeellä runsaiden sateiden vuoksi, nyt toivoisi parin kuukauden taukoa ennen kevättulvia, sanoo Yrjänä.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.