Mainos

"Hyvinsyöjä" syö terveellisesti ja luontoa säästäen

Vastuullinen syöminen kiinnostaa kuluttajia, sillä moni meistä haluaa omilla toimillaan jarruttaa ilmastonmuutosta. Yhä useammin halutaan valita paitsi herkullinen, myös eettisesti hyvä ruoka. Kolmannes ympäristövaikutuksista syntyy juuri ravinnosta. Ruoantuotanto vaikuttaa erityisesti vesistöjen tilaan ja monimuotoisuuteen.

Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelma kokosi ruoka-alan asiantuntijoiden ja kuluttajien kanssa tärkeimmät neuvot ja ohjeet Hyvinsyöjille.

Ohjeet tiivistyvät viideksi helposti ymmärrettäväksi ja muistettavaksi tavaksi: Minulle on paljastettava ruokani alkuperä, vien sesonkiherkuista parhaat päältä, kasvissuhteeni kukoistaa, laitoin roskikseni pysyvästi paastolle, kuskaan, kaapitan ja kokkaan turhia kuormittamatta.

Ohjeet on esitelty tarkemmin osoitteessa www.hyvinsyoja.fi.

- Meillä on oikeus vaatia tietoa syömämme ruoan alkuperästä. Kun ryhdymme vaatimaan tietoa, niin ruokaketjut huomaavat, että niiden on tarjottava sitä, sanoo Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelman pääsihteeri Marja Innanen.

- Kannattaa aina muistaa kysyä, että mistä ruokani tulee, sillä ruoan lyhyt tie on ympäristön kannalta paras. Sitä paitsi ruoka on silloin tuoretta.

Sesonkiruoka on ympäristövaikutuksiltaan pienintä. Kausiherkut ovat myös maultaan ylivoimaisia, sanoo Innanen.

- Tällä hetkellä marjat, juurekset ja kasvikset ovat parhaimmillaan. Luonnon kala ja riista, niilläkin on omat sesonkinsa.

Kaikkein helpoin ja tehokkain tapa ruoan ympäristövaikutusten pienentämiseksi on syödä kaikki se ruoka, minkä on kaupasta ostanut.

- Lopetetaan roskiksen ruokkiminen! Suomalaiset heittävät roskikseen valtavia määriä syömäkelpoista ruokaa. Samalla kun säästyy ympäristöä, säästyy myös rahaa., muistuttaa Innanen.

Jokainen voi liittyä vaatimaan

Hyvinsyöjien joukkoa kootaan haastamalla heitä sosiaalisen median sivustoilla. Kuluttajat ja päättäjät voivat liittyä Hyvinsyöjiin kampanjasivuilla www.hyvinsyöjä.fi. Sivuilta löytyy helposti ymmärrettävää tietoa aiheesta.

Jo nyt joukko julkisuuden henkilöitä on lupautunut kantamaan Hyvinsyöjä-korttia lompakossaan ja vaatimaan muun muassa kaupoilta ja ravintoloilta enemmän tietoa ja valikoimia. Asiakkaiden vaatimukset vaikuttavat.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.