Vastuullinen syöminen kiinnostaa kuluttajia, sillä moni meistä haluaa omilla toimillaan jarruttaa ilmastonmuutosta. Yhä useammin halutaan valita paitsi herkullinen, myös eettisesti hyvä ruoka. Kolmannes ympäristövaikutuksista syntyy juuri ravinnosta. Ruoantuotanto vaikuttaa erityisesti vesistöjen tilaan ja monimuotoisuuteen.
Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelma kokosi ruoka-alan asiantuntijoiden ja kuluttajien kanssa tärkeimmät neuvot ja ohjeet Hyvinsyöjille.
Ohjeet tiivistyvät viideksi helposti ymmärrettäväksi ja muistettavaksi tavaksi: Minulle on paljastettava ruokani alkuperä, vien sesonkiherkuista parhaat päältä, kasvissuhteeni kukoistaa, laitoin roskikseni pysyvästi paastolle, kuskaan, kaapitan ja kokkaan turhia kuormittamatta.
Ohjeet on esitelty tarkemmin osoitteessa www.hyvinsyoja.fi.
- Meillä on oikeus vaatia tietoa syömämme ruoan alkuperästä. Kun ryhdymme vaatimaan tietoa, niin ruokaketjut huomaavat, että niiden on tarjottava sitä, sanoo Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelman pääsihteeri Marja Innanen.
- Kannattaa aina muistaa kysyä, että mistä ruokani tulee, sillä ruoan lyhyt tie on ympäristön kannalta paras. Sitä paitsi ruoka on silloin tuoretta.
Sesonkiruoka on ympäristövaikutuksiltaan pienintä. Kausiherkut ovat myös maultaan ylivoimaisia, sanoo Innanen.
- Tällä hetkellä marjat, juurekset ja kasvikset ovat parhaimmillaan. Luonnon kala ja riista, niilläkin on omat sesonkinsa.
Kaikkein helpoin ja tehokkain tapa ruoan ympäristövaikutusten pienentämiseksi on syödä kaikki se ruoka, minkä on kaupasta ostanut.
- Lopetetaan roskiksen ruokkiminen! Suomalaiset heittävät roskikseen valtavia määriä syömäkelpoista ruokaa. Samalla kun säästyy ympäristöä, säästyy myös rahaa., muistuttaa Innanen.
Jokainen voi liittyä vaatimaan
Hyvinsyöjien joukkoa kootaan haastamalla heitä sosiaalisen median sivustoilla. Kuluttajat ja päättäjät voivat liittyä Hyvinsyöjiin kampanjasivuilla www.hyvinsyöjä.fi. Sivuilta löytyy helposti ymmärrettävää tietoa aiheesta.
Jo nyt joukko julkisuuden henkilöitä on lupautunut kantamaan Hyvinsyöjä-korttia lompakossaan ja vaatimaan muun muassa kaupoilta ja ravintoloilta enemmän tietoa ja valikoimia. Asiakkaiden vaatimukset vaikuttavat.
Uusimmat
-
00:01
Nordea: Suomen talous kääntyy loppuvuonna kasvuun
-
23:59
Stubb kertoi sukujuuristaan Ruotsin hoviin
-
22:58
Lastenrattaat syttyivät tuleen rappukäytävässä Jyväskylässä – pelastuslaitokselta painokas muistutus
-
22:48
Sebastian Vettel reagoi Kimi Räikköseen ytimekkäästi – joutui korjaamaan vastaustaan
-
22:34
Yli 60 lentoa peruttiin Helsinki-Vantaalla, edessä on jäinen yö – MTV seuraa
-
22:30
Täydellinen esitys – Leijonat-sankari sai joukkuekaverin ansaitut kehut
-
22:22
Stubb puolisoineen juhlaillallisilla Ruotsissa – tältä näyttää illan pukuloisto!
-
21:58
"Siinä ei hirveästi mietitty Akia" – Kolmiodraama-Mirellan ja Joonatanin piikittelyt eivät jää katsojilta huomaamatta
-
21:30
Mirellan ja Joonatanin vihoittelu Kolmiodraama-sarjassa hämmentää – Töllötuomarit: "Luokattoman huonoa käytöstä"
-
21:25
IS: Ukrainassa taistellutta suomalaismiestä epäillään törkeistä rikoksista
-
21:13
Leijonat nollasi Ruotsin vieraissa – neljä uutta pelaajaa irti
-
21:12
Konkarin 30-vuotinen unelma toteutui – ToPo on Suomen mestari
-
20:55
Hyppää Argentiinan iloisimman bussikuskin kyytiin – "Hyvää fiilistä ja energiaa"
-
20:48
Euroopan paras lokinmatkija kruunattiin – kuuntele kirkuvat kisasuoritukset
-
20:32
NHL-legendan poika tulee Suomen jäille
-
20:23
YK ja EU kehottivat Britanniaa hylkäämään parlamentin läpäisseen Ruanda-lakiesityksen
-
20:18
Stubb ruotsalaisten ajatuksista Suomesta: "On tällä hetkellä aika "coolia" olla suomalainen"
-
20:07
Sekava lintukaksikko hämmensi auttajia Yhdysvalloissa – "Liian humalassa lentääkseen"
-
20:00
Salkkarit-hahmo keksii hätävalheen: "Tulin hakemaan..."
-
19:48
Järkyttävä reaktio – entinen F1-kuski sai niskaansa "tappouhkauksien vyöryn"
-
Lataa lisää