Hyvin suunniteltu on hyvin puhdas

Hyvin suunniteltu keittiö on helppo ja vaivaton pitää puhtaana. Kalustetukku ketjun tuotevastaava Sami Rintamaa antaa hyviä vinkkejä, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun suunnittelee uutta keittiötä.

Keittiöremontit ovat yleisiä ja suosittuja. Remontoitavan tai täysin uuden keittiön suunnitteluvaiheessa kannattaa kiinnittää huomioita muuhunkin kuin ulkonäköseikkoihin, sillä käytännöllisesti hyvin suunniteltu keittiö on helppo pitää puhtaana.

Kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin, kun suunnittelet uutta keittiötä

Huullettu tai altapäin tasoon kiinnitetty allas helpottaa tason puhtaanapitoa, koska muruset ja roiskevedet on helppo pyyhkiä altaaseen. Tarpeeksi iso allas mahdollistaa kattiloiden ja jopa uunipeltien pesun, kastelematta kuitenkaan koko keittiötä. Isoon altaaseen on myös helppo asettaa tilapäisesti likaiset astiat, jolloin ne eivät vie tilaa, eivätkä likaa viereistä työpöytätasoa.

Ylösnostettu erillisuuni on käytön kannalta mukavampi, ja se on helpompi puhdistaa, kun ei tarvitse kyykistellä lattialla.

Tasoon upotettava keraamista liesitasoa käytettäessä roskat eivät pääse menemään tason ja lieden väliin, kuten lattialiettä käytettäessä.

Kaappien välitilan ei tarvitse olla laatoitettu, vaan esimerkiksi lasi on hyvä vaihtoehto. Lika ei jää lasiin kiinni, ja sen puhtaanapito on helppoa. Ovien, tasojen materiaalien ja värien valinnassa kannatta pitää mielessä, kuinka paljon haluaa keittiön puhtaanapitoon käyttää aikaa. Kiiltävissä pinnoissa tahrat ja sormenjäljet näkyvät helpommin kuin mattapinnoilla. Epätasaisen struktuuripinta vaati siivoojalta myös enemmän panostusta kuin sileä pintamuoto.

Sähkötoiminen jätelaatikosto helpottaa jätekaapin puhtaanapitoa, koska likaisilla käsillä ei tarvitse koskea kaappiin.

Jääkaappi ja mikro on hyvä sijoittaa mahdollisimman lähekkäin toisiaan, jolloin tavaroiden siirtelymatka pysyvät lyhyinä. Leivän leikkuupaikka on myös hyvä olla lähellä roskista ja/tai allasta, jolloin murusia ei leviä joka puolelle keittiötä.

Keittiön puhtaanapito säästää sähköä

Keittiökaluston puhtaanapito säästää energiaa ja jouduttaa ruoan valmistumista. Esimerkiksi uuni tulee puhdistaa huolella ennen kinkun paistamista, sillä puhtaassa uunissa ruoka valmistuu nopeammin ja pienemmällä energiankulutuksella. Lisäksi Sami muistuttaa, että keraaminen liesitaso vaatii myös säännöllistä puhdistamista, sillä se lisää liesitason ikää sekä vähentää sen energiankulutusta.

MTV3/Johanna Teivainen

Kuvat: Kalustetukku

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja