Mainos

Hyvät hermot tärkeät viulistille

Kreikkalainen viuluvirtuoosi Leonidas Kavakos konsertoi maanantaina Suomessa Ludus Mustonalis-sarjassa. Konsertoinnin yhteydessä Kavakos piti mestarikurssin nuorille lahjakkaille viulisteille.

-Musiikissa ja taiteissa yleensä on hienoa se, että se on ihmisille tehtyä ja ihmisten tuottamaa. En osaa sanoa, ovatko Beethovenin viulukonserton herättämät tunteet samoja japanilaiselle, kiinalaiselle, amerikkalaiselle, eurooppalaiselle ja afrikkalaiselle yleisölle, sanoo viulutaiteilija Leonidas Kavakos.

-Mutta väistämättä se merkitsee jokaiselle jotakin. Ja juuri sillä on merkitystä. Opettaessani haluan keskittyä hyvin paljon kunkin soittajan harmonioihin ja musiikin rytmiseen kulkuun. Sillä juuri niiden varaan rakentuu musiikin ainutlaatuisuus.

Kavakosin oppilas, viulisti Kirsi-Maria Alanen on haltioissaan viulistimestarin opetuksesta.

-Opettajani ilmoitti mut ja sitten soitti ja ilmoitti että se on pistänyt mut Kavakosin mestarikurssille. Olin innoissani. Kavakosilla on aivan käsittämätöntä se looginen ajattelu. Hän ei myöskään korosta itseään millään lailla.

Mitä Kavakos sitten ajattelee kilpailuista. Mitataanko lahjakkuutta nykyisin liikaa niiden kautta?

-Jokainen yksilö on oma tapauksensa. On olemassa niitä, jotka eivät ole kilpailleet mutta luoneet silti hyvän uran. Sitten löytyy niitä, jotka ovat voittaneet kilpailuja mutta eivät ole pärjänneet urallaan. Kilpailujen pitäisi olla yksi vaihtoehto muttei mikään välttämättömyys. Se hyvä kilpailuissa on, että ne testaavat hermoja todella hyvin. Ja muusikko tarvitsee urallaan hyviä hermoja, koska odottamattomia asioita tulee aina eteen, Kavakos sanoo.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.