Mainos

Hyväksikäyttäjän mielestä lapsi suostuu vapaaehtoisesti – "Tekijä ei ymmärrä aikuisen vastuuta"

Lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön syyllistynyt henkilö ajattelee, että lapsi itse suostui seksuaalisiin tekoihin ja halusi niitä, luonnehtii psykologi Nina Nurminen Rikosseuraamuslaitoksesta.

– Tekijä ei ymmärrä omaa aikuisen vastuutaan eikä miellä tekemäänsä vahinkoa toiselle ihmiselle, tiivistää Nurminen.

Osa hyväksikäyttäjistä vierittää vastuun lapselle, osa taas kieltää tapahtuneen kokonaan. Kieltämisestä huolimatta harva vankilaan joutunut hyväksikäyttäjä kieltäytyy kuntoutuksesta.

– Moni sanoo, että on odottanut pääsevänsä puhumaan jonkun kanssa, kertoo Nurminen.

Nurmisen mukaan kuntoutus ja muutokseen ohjaaminen on tärkeää etenkin nuorille rikoksentekijöille: nuoren elämänkulkuun on mahdollista vielä merkittävästi vaikuttaa. Riski rikoksen uusimiseen vähenee.

Ehdoton vankeustuomio on eräänlainen onnenpotku lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön syyllistyneelle. Vankilassa on mahdollisuus tiiviiseen kuntoutukseen.

Vielä pari vuotta sitten pedofiilien kuntoutusta ei ollut Suomessa tarjollakaan muualla kuin vankilassa. Nykyisin Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksen Uusi suunta -kuntoutusohjelmaan voi päästä sellainenkin, joka vasta huomaa tuntevansa seksuaalista kiinnostusta lapsiin. Ohjelma on lyhyt, 16 istuntoa neljän kuukauden aikana.

Pelastakaa Lapset -järjestö pyrkii myös tavoittamaan niitä, jotka ovat vaarassa päätyä hyväksikäyttäjiksi. Järjestön ylläpitämällä sivustolla www.otanvastuun.fi on tarjolla opastusta oman elämän pohdintaan ja muutokseen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.