Hyvää asumista esteettömyyden ehdoilla

It-alalla työskentelevällä Lauri Louhivirralla on paljon kontakteja ympäri maailmaa. Asumiseen se aiheuttaa lisätarpeita, sillä etätyön määrä kasvaa matkapäivien myötä. Pyörätuolissa istuva mies on lisäksi aktiivinen urheilija, joka on osallistunut muun muassa alppihiihdossa paraolympialaisiin.

Hän on myös aktiivisesti mukana esteettömyysasioissa ja vankasti sitä mieltä, ettei tämän päivän arkkitehtuuri ja talonsuunnittelu yleisesti ottaen palvele ainakaan hänen asioitaan. Niinpä hän päätti ottaa ohjakset omiin käsiinsä ja suunnitella itselleen oman talon. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että hän oli hyvin aktiivisesti mukana suunnittelun kaikissa vaiheissa:

"Ihminen, joka ei käytä pyörätuolia, ei myöskään voi ymmärtää sen käyttäjän tarpeita," Lauri kiteyttää.

Tuloksena oli kohtuullinen talo poikamiesboksiksi - viisi huonetta, keittiö, sauna ja kodinhoitotila. Tilaa on 178,5 m2 ja kustannusarvio nousi sievästi lukuun 462 560 €. Totta - ei ihan halpaa. Mutta toisaalta talo myös toimii asukkaansa mielen mukaan.

Esimerkiksi tänään Lauri on ollut kavereittensa kanssa kajakkiretkellä. Hän ajaa varusteita täynnä olevan autonsa suoraan talliin, jonka ovet aukeavat kännykän bluetoothilla. Kaikki harraste- ja apuvälineet jäävät suoraan autotalliin; myös märät vaatteet jäävät kuivumaan harrastetilaan niille tarkoitettuihin tiloihin.

Kun tavarat ovat paikoillaan Lauri lähtee asunnon puolelle, jonne kuljetaan kodintekniikkatilan läpi. Kaikki ovet aukeavat painikkeilla eikä ovia tarvitse availla käsin.

Keittiö on kodin sydän, ja aika pitkälti se pätee täälläkin. Se on varustelultaan sinänsä varsin perinteinen. Mitoitusta sen sijaan on mietitty tarkkaan: tasot on sijoitettu matalammalle siten, että kaikki on sopivasti käden ulottuvilla. Uuni ja liesi ovat erillään ja uuni on upotettu kaapistoon tavanomaista korkeammalle:

"Kuka ihme on aikoinaan keksinytkin, että lieden ja uunin pitää olla kiinni toisissaan?" Lauri ällistelee. "Ainoa tuloshan siitä on vain polvien palaminen, tämä sijoitus sopii erinomaisesti niin itselleni kuin tavalliseen tapaan pystyssä liikkuvalle ihmiselle - hänen ei tarvitse polvistua lattialle saadakseen jotain ulos."

Sopii paremmin jokaiselle

Tämä onkin yksi esteettömän asumisen keskeisistä piirteistä: se sopii jokaiselle, ja paljon paremmin kuin totutut ratkaisut. Eikä sen tarvitse maksaa senttiäkään perinteistä ratkaisua enempää; ennakkoluulottomuus ja luova ajattelu riittävät.

Kodinhoitohuoneesta löytyy normaali pesutorni. Vesihana on täälläkin tuotu käden ulottuville; heti viereisen, korkean kaapin oven taakse.

Tärkeimpiä apuvälineitä talossa ovat ovien kahvat ja vetimet. Oven voi vetää perässään kiinni kahvasta tarvitsematta kurotella kauas.

Toiseen kerrokseen päästään hissillä. Myös sen ovet avautuvat nappia painamalla ja kun ollaan päästy perille, ne aukeavat ja sulkeutuvat uudelleen automaattisesti.

Saunan kiuas on "aina valmis" -mallia. Lauteet ovat liikkumisen helpottamiseksi yhdessä tasossa ja pyörätuolin saa tarvittaessa niihin aukeavaan tilaan.

Lauri itse antaa asumiselleen neljä tähteä viidestä:

"Perusratkaisuiltaan tämä ansaitsee ehdottomasti viisi tähteä. Mutta nyt tuntuu siltä, että jäi niin paljon tekemättä. Usein tuli hankkeen aikana mieleen, että nyt jos olisi vielä kymppitonni, niin tekisin sitä tai sitä..."

Hyvän asumisen tarkastajan yhteenveto:

Esteettömyys ei ole missään tapauksessa vammaissuunnittelua, vaan laadukasta suunnittelua kaikille. Ajatellaan vaikkapa äitiä kaupparetkellä pienten lasten ja rattaiden kanssa: kuka aukaisee ovet rappujen yläpäässä, kuka nostelee kassit, rattaat ja lapset korkean kynnyksen yli kotiin.

Ja kaikkea sattuu. Jokaisella tulee joskus eteen tilanne, jolloin pitää madaltaa kynnyksiä, lisätä valoja ja kontrasteja, siirtää kaappeja, muuttaa työtasojen korkeuksia tai ottaa tukea noustessaan wc-istuimelta. Me kaikki vanhenemme joskus!

Esteetön koti palvelee kaikkia niin arjessa kuin erityisissäkin elämäntilanteissa. Hyvän suunnittelunsa ansiosta se myös ilahduttaa laadukkuudellaan. Eikä kannata unohtaa taloudellista puolta: alunperin hyvin ja esteettömäksi suunniteltu asunto on pitkällä tähtäyksellä edullinen asukkaalleen ja esteettömyys antaa myös lisäarvoa myyntitilanteessa.

(JKA 16.9.2005)

Lue myös:

    Uusimmat