Mainos

Hyvä vuorovaikutus suhteessa takaa myös seksuaalisen onnen

Miten ylläpitää hyvää seksuaalisuutta parisuhteessa? Perhetoimintojen johtaja Heli Vaaranen Väestöliitosta luennoi aiheesta Häät&Rakkaus -messuilla.

Viittä minuuttia ennen luennon alkua messulavan edusta on vielä tyhjillään. "Yhdeksän tapaa pitää yllä hyvää seksuaalisuutta" on ilmeisesti aiheena sellainen, jota ei vilkkaassa messukeskuksessa mennä ainakaan eturiviin kuuntelemaan. Luennon alkaessa istumaan tulee kuitenkin muutama pariskunta, jotka ovat päättäneet kuunnella asiantuntijan vinkkejä.

Sosiologina, terapeuttina, parisuhde- ja nuorisotutkijanakin tunnettu Heli Vaaranen aloittaa kertomalla Väestöliiton kehittämästä Samarakas-pelistä. Korttipeli opettaa vuorovaikutustaitoja – ja ne ovatkin tärkeintä läheisyydessä. Pelin tarkoitus on tukea ja vahvistaa parisuhdetta. Sen sisältämät 200 kysymystä ja tehtävää virkistävät parin yhteisiä keskusteluja kotona. Kysymyksen luettuaan molemmat vastaavat siihen vuorollaan. Vaaranen lukee korttien kysymyksiä ja tehtäviä yleisölle:

Kun tulet töistä kotiin, mitä haluaisit tehdä ensimmäisenä?

Miten helppo onkaan hermostua: "Taasko täällä on tavarat ja lasten lelut hujan hajan! Miksei kukaan ole tyhjentänyt astianpesukonetta?" Sen sijaan, että aloittaisit heti nalkuttamisen, voisit kokeilla myönteisempää asennetta: "Voi, kun kivaa olla kotona! Lämmitettäisiinkö sauna ja juotaisi kupit teetä?" Voisitte ensin rentoutua ja sopia, että sotkut siivotaan huomenna yhdessä. Mitä sitten, jos tavarat ovat levällään vielä yhden päivän?

– Kotityöt eivät saa riistää parisuhdeonnea, Vaaranen muistuttaa. Seurustellessa vahva me-identiteetti hiipuu ajan kuluessa. Samarakas-peli opettaa puhumaan siitä uudelleen.

Älä unohda romantiikkaa

Toisen huomioon ottaminen on tärkeää. Vahvista hyvää arjessa. Kun rakkaasi tulee kotiin, älä vain huikkaa sohvan pohjalta tervehdystä, vaan nouse ylös ja mene häntä vastaan: "Hei kulta!" Yksi tärkeä asia on muistaa joustaa. Nykypäivänä on totuttu siihen, että puolisolta on aina kysyttävä lupa menoihin: "Saanko lähteä tänään kavereiden kanssa ulos syömään?" Anna rakkaasi tavata ystäviään ja viettää aikaa harrastustensa parissa. Kun muistatte joustaa puolin ja toisin, molemmat ovat tyytyväisiä.

Tiedätkö puolisosi toteutumattomat unelmat?

Rakennetaan unelmien koti, hankitaan lapsia… Vältä kuitenkin hamuamasta kaikkia unelmia yhtaikaa, siitä tulee väistämättä stressi ja rasite parisuhteelle. Unelmat unohtuvat ja muuttuvat elämän aikana, mutta niistä on hyvä keskustella yhdessä.

Mitä kumppanisi arvostaa ihmisissä? Miten selviäisitte matkasta maailman ympäri? Mistä haluat tulla hyväillyksi?

Kysymyksistä on helppo saada kiinnostavia keskustelunaiheita. Kun kuulet puolisosi ajatuksia, se herättää sinussa uutta kunnioitusta häntä kohtaan.

– Mies on paljon romanttisempi kuin nainen! Naisen hössöttäessä arjen askareista mies kaipaa pysähtymistä, kosketusta ja läheisyyttä. Ilo ja romantiikka ovat tärkeitä. Älä päästä niitä pois, Vaaranen sanoo.

Varaa aikaa hellyydelle

Suunnitelkaa yhteinen kesäloma. Keksikää kolme tapaa pitää yllä kiinnostusta toisiinne vuosien kuluessa.

Suurin uhka parisuhteelle on pitkästyminen ja väsyminen. Jos puolison tunteita on loukattu, seksi tuskin kiinnostaa. Tämän takia tärkeintä onkin puhua tunteistaan avoimesti. Kun seksistä on kieltäydytty väsymyksen varjolla jo moneen kertaan, tulee ensimmäinen "päänsärky". Se on signaali: kumppani on valloitettava uudelleen! Kannattaa pyrkiä irtiottoihin arjesta ja muistaa yllätyksellisyys.

– Arvosta seksiä ja sille varattua aikaa. Kuulostaa ehkä hassulta, mutta kalenteriin kannattaa varata viikoittain hellyysaikaa, Vaaranen suosittelee. "Seksiä torstaisin kello kuusi" ei ehkä kuulosta seksikkäältä, mutta usein toimii.

– Älä ole vihainen tai katkeroidu. Huolehdi itsestäsi niin fyysisesti kuin henkisestikin! Ei ole reilua toista kohtaan antaa periksi riippuvuuksille. Myös tyytymättömyys itseen pilaa paljon. Jos olet tyytymätön itseesi, se ei ole puolison vika. Olet itse vastuussa tyytyväisyydestä omaan elämääsi ja parisuhteeseesi. Pidä siis huolta itsestäsi! Vaaranen painottaa.

Tasa-arvoinen parisuhde on onnistunut parisuhde. Älä anna toisen jyrätä itsesi yli. Jos toinen osapuoli on aina tekemässä lopulliset päätökset, toinen ei saa laiskistua ja jatkuvasti suostua tämän määräiltäväksi.


Luennon aikana lavan ympärille on kerääntynyt kuuntelemaan jo liuta kiinnostuneita pariskuntia. Yleisöstä kuuluu myhäilyä ja nyökyttelyä niissä kohdissa, jotka ovat nousseet esille omassa parisuhteessa.

– Ehkä huomasittekin, ettei tässä varsinaisesti puhuttu seksistä, Vaaranen nauraa.

Avain hyvään seksuaalisuuteen parisuhteessa on onnistunut vuorovaikutus. Yleisön joukossa olleet tulevat avioparit tuntuivat ottavan Vaarasen vinkit tyytyväisinä vastaan.


MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.