Mainos

Hyvä- ja huono-osaiset selvästi omat ryhmänsä

Hyvä- ja huono-osaiset erottuvat yhä selvemmin omiksi ryhmikseen, kertoo Kelan ja Turun yliopiston valmistelema sosiaaliturvabarometri.

Vuosi sitten kerättyjen tietojen mukaan pienituloiset ja työttömät pitävät elämäntilannettaan selvästi muita heikompana.

-Vaikeudet ovat yhä enemmän kasautuneet ja tiivistyneet entistä pienemmälle ryhmälle. Hyvinvoinnin puutteet ovat kietoutuneet entistä tiukemmin toinen toisiinsa. Toisaalta hyväosaisuus on myös kasautunut, kertoo sosiaaliturvabarometria viimeistelevä Turun yliopiston tutkija Hanna Lindholm Kelan Sosiaalivakuutus-lehdessä.

Työttömät kokevat tilanteensa jopa huonommaksi kuin viisi vuotta sitten, vaikka kansalaisten talous keskimäärin on kohentunut.

Pitkäaikaistyöttömät ovatkin oma erityinen ryhmänsä. Heillä on muita enemmän ongelmia toimeentulonsa ja elintasonsa kanssa ja he kärsivät muun muassa ylivelkaantumisesta. Lindholm pitää suorastaan yllätyksenä sitä, miten paljon tulot selittävät elämän sujumista kaikilla osa-alueilla.

-Pienet tulot aiheuttavat kautta linjan ongelmia, puhutaan sitten vaikkapa koetusta terveydestä, sosiaalisista suhteista tai elämän mielekkyydestä.

Sosiaaliturvabarometrin mukaan köyhien määräkään ei ole vähentynyt sitten vuoden 1995, vaan edelleen seitsemän prosenttia vastaajista piti ainakin itse itseään köyhänä.

Poikkeuksena barometrissa erottuvat eläkeläiset ja opiskelijat. Matalista tuloistaan huolimatta he eivät raportoineet muita ongelmia sen enempää kuin muutkaan vastaajat.

Sosiaaliturvabarometriin kysyttiin tietoja postitse 4200:lta iältään 18-74-vuotiaalta suomalaiselta. Kyselyyn vastasi noin kaksi kolmesta eli yli 2700 kansalaista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.