Mainos

Hyttysprofessori: Älä turhaan läiski silmittömästi hengiltä

Kesän ensimmäisten hyttysten odotetaan kuoriutuvan pian. Sateet ja tulvat ovat pitäneet maaston märkänä laajoilla alueilla, mikä on ollut suotuisaa hyttysten munille ja kehitykselle.

Hyttysten pistot tahtovat tuntua todella ikäviltä, ainakin heti kesän alussa. Suomessa eri hyttyslajeja on nelisenkymmentä, kertoo hyttysprofessori Juhani Itämies, ja ne kuoriutuvat eri aikoihin.

- Voi olla, että eri lajien eritteissä on eroja, eikä kaikista saa niin pahoja ihoreaktioita. Kesän ensimmäiset pistot tahtovat tuntua ikävämmiltä, koska iho on talven jäljiltä menettänyt sen vähäisenkin vastustuskyvyn, mitä se edellisenä kesänä ehti kehittää.

Antaudu ensi pistoille

Itämies suosittelee antautumista ensihyttysten pistoille, näin iho tottuu nopeammin tulevaan hyttyskesään, josta on näillä näkymin tulossa runsas.

- Itse yritän olla läiskimättä niitä silmittömästi hengiltä, vaan annan niiden imeä rauhassa itsensä täyteen ja lähteä jatkamaan sukuaan. Tämä on toisaalta tietty huono, koska silloinhan varmistaa sen, että lähipiirissä on taatusti hyvinvoivia naaraita, Itämies nauraa.

- Mutta, jossain määrin se kuitenkin näyttäisi auttavan; iho tottuu hyttysten eritteisiin ja pystyy sitten niitä nopeammin tuhoamaan. Voihan olla, että se on vaan ihan korvien välissä oleva asia, että niiden pistoihin vaan tottuu eikä niistä enää sitten välitä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.