Mainos

Hyttysarmeija iskee tänäkin kesänä

Tänä kesänä ihmisten kimppuun käy vähintään keskinkertainen hyttysarmeija, arvioi hyönteistutkija Juhani Itämies. Hänen mukaansa viime vuonna inisi hyttysiä enemmän kuin aikoihin, joten munia on mitä ilmeisimmin jäänyt paljon maastoon tämän kesän varalle.

- Lounais-Suomessa varsinaiset kesähyttyset ovat alkaneet jo kuoriutua. Kävin aamulla katsastamassa yhden kohteen. Vaikka oli tosi aurinkoinen ja kuuma sää, siellä on niin paljon hyttysiä, että jouduin ensimmäistä kertaa tänä kesänä turvautumaan hyttyskarkotteeseen, Rauman maisemissa eläkepäiviään viettävä tutkija sanoo.

Itämiehen mukaan hyttysten toukkien kuoriutuminen on aikaistunut kymmenen viime vuoden aikana noin 2-3 viikolla, mikä johtunee ainakin osin ilmaston lämpenemisestä.

- Tämä on käytännössä tarkoittanut sitä, että usein terävin hyttyshuippu on mennyt Etelä-Suomessa osin ohi jo ennen juhannusta.

Pohjoisessa tilanne ei ole yhtä hyvä: Itämies arvioi, että Oulun korkeudella pahin hyttysryntäys osuu juuri keskikesän juhlan tienoille.

Älä huido

Jos koulun päättymisen juhlia vietetään puutarhassa, juhlaväen on syytä varautua iniseviin kuokkavieraisiin. Itämies on havainnut, että karkotteet pitävät varsin hyvin hyttyset loitolla - ellei sitten hikoilu haihduta karkotetta pois. Myös se auttaa, että ihminen malttaa pysyä viileän rauhallisena lähestyvästä ininästä huolimatta.

- Mitä enemmän huitoo, sitä enemmän veri kiertää. Jos oikein pirusti huitoo, voi ruveta jopa vähän hikoilemaan ja hyttyset löytävät aina vain paremmin sen henkilön, hyönteistutkija varoittaa.

Jos hyttysiä on todella paljon, Itämies sanoo turvautuvansa hyttyspäähineeseen tai mehiläisenhoitajan päähineeseen.

- Voisi olla hauska nähdä sellaiset ylioppilasjuhlat, jossa kaikilla on hyttyspäähine. Ylioppilaalla olisi valkolakki sen alla tai päällä, Itämies maalailee nauraen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.