Mainos

Hyssälä aikoo selkiyttää sosiaaliturvaa

Sosiaali- ja terveysministeri haluaa tehdä sosiaaliturvajärjestelmästä työhön kannustavan muun muassa yhdistämällä sosiaaliturvaa ja pieniä tuloja.

Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä (kesk.) haluaa uudistaa sosiaaliturvajärjestelmää. Hyssälän mielestä nykyisellään hajanaista ja vaikeaselkoista järjestelmää pitäisi yksinkertaistaa, selkeyttää ja muuttaa vähemmän byrokraattiseksi.

- Järjestelmä on todella hajanainen. Pelkästään Kelalla on noin sata eri etuutta, joita säätelee 40 eri lakia, Hyssälä kuvailee.

Hyssälä painottaa, että ihmisiä pitää kannustaa työntekoon. Nykyisellään järjestelmä tuo hänen mukaansa turvan, mutta samalla se passivoi. Uuden järjestelmän tulisi olla sellainen, että tarjottu työ kannattaa aina ottaa vastaan. Tätä varten on Hyssälän mukaan selvitettävä, saisiko työn ja sosiaaliturvan välimaastoa nykyistä joustavammaksi.

- Suomessa kärsitään työvoimapulasta ja työntekijöitä etsitään Kiinasta asti. Samaan aikaan meillä on työvoimatoimiston kirjoissa 150 000 ihmistä, jotka voisi työllistää esimerkiksi sosiaaliturvan ja pienten tulojen yhdistämisellä. Myös osa-aikatyöt voisivat olla hyvä mahdollisuus, Hyssälä pohtii.

Sosiaaliturvan uudistamista pohtii komitea, jossa ovat mukana työmarkkinajärjestöt. Hyssälä uskoo, että tuloksia syntyy, koska uudistamisen halu on kaikilla osapuolilla. Komitean tehtävänä on byrokratian vähentämisen ohella myös lisätä läpinäkyvyyttä ja vähentää sosiaaliturvan aukkoja. Sosiaaliturvan rahoituksen pitää lisäksi pysyä kestävällä pohjalla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.