Mainos

Hypo: Asuntomarkkinat kuumentuneet jälleen

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen mukaan asuntomarkkinat ovat jälleen kuumentuneet syksyn rauhoittumisen jälkeen. Hypo arvioi, että vauhti asuntokaupassa kiihtyy edelleen kevättä kohti.

Asuntokaupan rauhoittuminen viime syksynä jäi lyhytaikaiseksi, ja markkinat ovat jälleen kuumentuneet, Suomen Hypoteekkiyhdistys varoittaa. Kaiken lisäksi vauhti näyttää kiihtyvän kevättä kohti.

- Asuntomarkkinoiden kuumemittari on korkealla, Hypo arvioi tammi-maaliskuun asuntomarkkinakatsauksessaan.

Korkojen nousulla ei ole enää rauhoittavaa vaikutusta, vaan uusien asuntojen kovat hintapyynnöt ruokkivat Hypon mukaan nousukierrettä. Vanhojen asuntojen hinnat seuraavat uusien asuntojen nousevia hintoja.

Hypo huomauttaa, että kaikki kysyntämittarit osoittavat tällä hetkellä voimakasta nousua. Kuluttajien luottamus omaan talouteensa on vahva ja asunnon ostoaikeet ovat korkealla. Nuoret aikuisetkin haluavat hankkia oman asunnon mahdollisimman nopeasti.

Sen sijaan asuntojen tarjonta on jäänyt kysynnän jälkeen, kun toimia tarjonnan lisäämiseksi ei ole kyetty toteuttamaan.

- Asuntojen hintakehityksen kannalta ei näytä hyvältä, kun esimerkiksi Helsingissä viime vuonna jäätiin uusien asuntojen tuotannossa 10 vuoden takaiselle tasolle, Hypo arvostelee.

Hypo kehottaakin ostajia malttiin asuntojen voimakkaassa ylikysyntätilanteessa. Suurten asuntolainojen ottajien on varauduttava 3-4 prosenttiyksikön koron nousuun.

Myönteistä tilanteessa on se, että kiinnostus kiinteäkorkoisiin asuntolainoihin on lisääntynyt. Korkoriskiä voi hajauttaa ottamalla sekä kiinteä- että vaihtuvakorkoista lainaa.

Korkojen nousun jatkuminen ja toistuminen ovat tekijöitä, jotka myöhemmin saattavat rauhoittaa asuntojen ylikysyntää, Hypo arvioi.

Vuonna 1860 perustettu Suomen Hypoteekkiyhdistys on erikoistunut pelkästään asuntorahoitukseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.