Mainos

Hypnoosileikkauksia tehty myös Suomessa

Ruotsissa on tehty ensimmäinen sairaalaleikkaus ilman paikallispuudutusta tai nukutusta. Sydämentahdistimen rutiinileikkaus tehtiin Tukholman Karoliinisessa yliopistosairaalassa potilaan ollessa hypnoosissa.

Paljon aikanaan Suomessa hypnoosia opettanut dosentti, kirurgi, ylilääkäri Claes Cedercreutz (1917 -1991) otti aikanaan kaitafilminauhalle reisiamputaation, jossa ainoa käytetty kivunpoisto oli hypnoosi. Aivan viime vuosinakin on Suomessa tehty tällaisia operaatioita, muun muassa suonikohjuleikkauksissa.

Turun yliopiston psykiatrian dosentin Hannu Lauerman mukaan hypnoosia kivunpoistona voidaan käyttää vain harvoille.

- Jos henkilöllä on esimerkiksi niin sanottuja vasta-aiheita yleisanestesialle, katsotaan että siihen liittyy tiettyjä riskejä tai jos hänellä on puudutusaineallergia, niin silloin voidaan harkita hypnoosia kivunpoistometodina.

- Ongelma on vain siinä, että se riittää ainoaksi kivunpoistoksi näissä suurissa operaatioissa vain noin kymmenelle prosentille ihmisistä. Ja on syytä mahdollisuuksien mukaan, jos ei hätätilanteesta ole kyse, tehdä leikkaus anestesiavalmiudessa siltäkin varalta, että se kesken operaation pettää.

Kipua voi olla, vaikka potilas ei reagoisi

Hypnoosikivunpoistoon ryhdyttäessä selvitetään ensin onko hypnoosille esteitä, kuten todellisuudentajun heikkeneminen. Jos vaikuttaa siltä, että mitään esteitä ei ole, voidaan hypnoosissa antaa henkilölle esimerkiksi sellainen suggestio, että hänen kätensä tulee täysin tunnottomaksi. Sitten kokeillaan, että tunnottomuus todella toimii, eli pistetään käteen paksuhkolla neulalla tavalla joka muuten olisi hyvin kivulias. Potilas antaa toisen käden sormella merkin siitä tunteeko hän kipua vai ei.

- Suomen lääketieteellisessä aikakausikirja Duodecumissaon jo 1890 kuvattu tapaus, jossa niin sanotussa hypnoanestesiassa ihminen menee reagoimattomaksi mutta ei kivuttomaksi, eli hän saattaa olla reagoimatta mutta silti tuntea kipua. Tämä on hyvin kivulias tilanne, Lauerman kertoo.

Hypnoanestesia on käytössä hyvin harvoin työläytensä ja sen takia, että se sopii niin harvoille. Se tulee kysymykseen jos on esteitä lääkeaineilla suorittavalle yleisanestesialle ja paikallispuudutukselle. Usein voidaan käyttää useita eri kivunpoistomenetelmiä, jotka sitten täydentävät toisiaan. Hypnoosia käytetään nykyään yleensä vakavissa kroonisissa kiputiloissa yhtenä menetelmänä muiden ohella.

Hypnoosissa ihminen ei tunne kipua. Perinteinen lääketiede ei pysty selittämään, miten tämä on mahdollista.

(MTV3)

Lue myös:

Katso Kari Lumikeron juttu MTV3 Katsomosta (Kymmenen uutiset 29.4.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.