Mainos

Hyönteiset ovat tehokas proteiinin lähde

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO suosittelee harkitsemaan hyönteisten syömistä. FAO:n mukaan tietyissä kuivatuissa hyönteisissä on proteiinia kaksi kertaa enemmän kuin raa'assa lihassa tai kalassa. Useissa syötävissä hyönteisissä on myös hyvää rasvaa ja tärkeitä vitamiineja ja mineraaleja.

- Kautta aikojen monissa kulttuureissa on syöty hyönteisiä. Joiltakin alueilta perinne on kuollut, kun ihmiset ovat nykyaikaistuneet, mutta toisilla alueilla tapa on edelleen voimissaan, kertoo Patrick Durst FAO:sta.

Thaimaan Chiang Maissa hyönteisiä nauttivat sekä asiantuntijat pohtivat yhdessä, miten hyönteisiä voitaisiin käyttää ruokana aikaisempaa laajemmin. FAO:n mukaan maailmalla syödään tällä hetkellä 1400 eri hyönteislajia, Thaimaassa lähes kahtasataa.

- Haluan tarjoilla aitoa pohjoisen Thaimaan ruokaa, kuten hyönteisiä. Nykyaikana nuoret ihmiset eivät osaa enää syödä hyönteisiä, pahoittelee ravintoloitsija Jitsophit Thipawanon.

Monille kuitenkin syötävät hyönteiset maittavat Thaimaassa. Suolatut vesiötökät, paistetut heinäsirkat, bamboomadot, silkkitoukat, mehiläiset....

- Paistettuja bambomatoja kutsutaan Chiang Mai -ranskanperunoiksi. Ne maistuvat aivan aidoille ranskanperunoille ja länsimaiset turistit pitävät niistä kovasti. Bambomadot myyvät hyvin, mutta niistä ei saa paljon voittoa, koska ne ovat tuottajalle kalliita, ravintoloitsija Kalaya Kamdeen sanoo.

Chiang Maissa vierailee turisteja, jotka eivät uskalla maistaa hyönteisiä, mutta he ottavat aterioista kuvia.

- Hyönteiset maistuvat parhailta paistettuina ja suolattuina. Annos on erittäin herkullinen ja sopii hyvin yhteen alkoholin kanssa, kuvailee hyönteisiä tarjoilevan ravintolan asiakas Yongyuth Kamjarukwongsakorn.

Toiset hyönteiset ovat täyttävämpiä kuin toiset.

- Heinäsirkat sopivat pääruokaa paremmin pikkupurtavaksi, sirkkafarmin omistaja Pinij Mittakang neuvoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.