Mainos

Hyökkäys shiioja vastaan alkoi

Irakin hallituksen ja Yhdysvaltain joukot ovat aloittaneet hyökkäyksen Najafissa. Hallituksen joukot tulittavat al-Sadrin piilopaikka-moskeijan lähialueita.

Irakin hallituksen ja Yhdysvaltain joukot moukaroivat pyhän imaami Alin moskeijan lähialuetta saadakseen radikaalin shiiajohtajan Moqtada al-Sadrin antautumaan.

Silminnäkijöiden mukaan Yhdysvaltain armeijan lentokoneet ja tankit tulittavat Najafin kaupunkia raskaasti. Alueella kuuluu räjähdyksiä ja kaupunkia ympäröi sankka savu. Paikalla olleen toimittajan mukaan tulitus on ehkä ankarinta kaksi viikkoa kestäneiden yhteenottojen aikana.

Al-Sadr itse ei aio luovuttaa, vaan vakuuttaa joukkojensa pysyvän aseistettuina. Hän ilmoitti asiasta uutistoimisto AFP:n toimittajan näkemässä kirjeessä. Kirjeen aitoudesta ei ole varmuutta.

Irakin pääministeri Ijad Allawi antoi aiemmin shiiajohtaja Moqtada al-Sadrille "viimeisen kehotuksen" antautua ja riisua taistelijansa aseista. Allawi halusi al-Sadrilta myös kirjallisen vakuutuksen tulitauon aloittamisesta.

- Tämä on viimeinen kehotus heille riisua aseet, poistua pyhäköstä, osallistua poliittiseen työhön ja ottaa kotimaan edut huomioon, Allawi sanoi päivällä Bagdadissa pitämässään lehdistötilaisuudessa.

Al-Sadr, joka on siis edelleen linnoittautunut kannattajineen pyhään imaami Alin moskeijaan Najafissa, sanoi haluavansa käydä tulitaukoneuvotteluja puolueettoman välittäjän kautta.

Al-Sadr oli ilmoittanut aiemmin päivällä avustajansa välityksellä, ettei hän hyväksy Irakin hallituksen vaatimuksia Najafin kriisin lopettamiseksi. Al-Sadrin puhemies Ahmed al-Sheibani kertoi toimittajille imaami Alin moskeijassa, että "on selvää, että hylkäämme ne".

- Olemme vannoneet haluavamme rauhaa, emmekä hyväksy mitään muuta. Haluamme tahon, jonka kanssa voimme neuvotella viimeisistä rauhanaskeleista. Näissä asioissa tarvitaan keskustelua, hän sanoi.

Eilen al-Sadr oli jo luvannut, että hänen joukkonsa laskevat aseensa ja poistuvat moskeijasta, mutta vain siinä tapauksessa, että kaupunkia piirittävät amerikkalaisjoukot suostuvat tulitaukoon.

Yhteenotot jatkuivat Najafissa

Imaami Alin moskeijan lähistöllä Najafin vanhassa kaupungissa on käyty aiemminkin päivällä kiivaita taisteluita. Aluetta tulittivat niin Yhdysvaltain asevoimien panssarivaunut kuin taistelukoneetkin, ja konetuliaseiden sarjat kaikuivat kaduilla.

Hieman etäämmällä paikalliselle poliisiasemalla ammuttiin kolme kranaattia. Al-Sadrin kannattajien tekemäksi arvellussa hyökkäyksessä kuoli ainakin seitsemän poliisia ja parikymmentä haavoittui.

Myös pääkaupungin Bagdadin shiiakaupungin osassa on ollut levotonta. Amerikkalaisjoukot kertoivat surmanneensa noin 50 shiiataistelijaa tunkeutuessaan alueelle eilen.

Silminnäkijöiden mukaan amerikkalaisten panssarit olivat kaupunginosan kaduilla vielä tänään.

Pääministeri Allawin mukaan al-Sadrin kaltaisten "lainsuojattomien" kanssa ei neuvotella suoraan. Toisaalta Allawi vakuutti, ettei hän aio ikinä antaa käskyä hyökätä imaami Alin moskeijaan.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

(Huomenta Suomi 20.08.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.