Hyökkäys Irakiin jakaa mielipiteet Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain presidentti George Bushin Irakiin suunnittelemat hyökkäykset jakavat yhä voimakkaasti mielipiteitä Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltalaiset eivät ole yksimielisiä Irak-hyökkäyksestä.

Time-lehdessä ja televisioyhtiö CNN:llä eilen julkistetussa tutkimuksessa 51 prosenttia vastaajista kannatti hyökkäystä ja 40 prosenttia vastusti sitä. Viime joulukuussa hyökkäystä Irakiin suosi 70 prosenttia vastaajista. Newsweek-lehden kyselyssä taas 62 prosenttia kannatti sotilaallisia iskuja Irakiin.

Newsweekin tutkimukseen vastanneet kuitenkin pitivät tärkeänä, että sotatoimille hankitaan ensin kongressin, eurooppalaisten liittolaisten ja YK:n hyväksyntä.

Operaatiolle lisää nimekkäitä arvostelijoita

Eilen kaksi merkittävää sotilaskomentajaa liittyi arvostelijoiden leiriin. Entisen merijalkaväen kenraalin Anthony Zinnin mukaan Yhdysvalloilla on kiireellisempiäkin tehtäviä kuin syrjäyttää Saddam Hussein. Tärkeämpänä Zinni pitää Talebanin ja al-Qaedan paluun estämistä. Zinni lisää, ettei Yhdysvallat kaipaa uusia vihollisia.

Kosovon-operaation aikainen Nato-komentaja Wesley Clark taas totesi sanomalehti Timesissa, että Irak-kysymyksessä tulisi saavuttaa kansainvälinen yksimielisyys. Clarkin mukaan sota tulee säilyttää yhtenä, mutta viimeisenä vaihtoehtona.

Irakin hyökkäyksiä ovat toistaiseksi arvostelleet myös muun muassa Persianlahden sodan kenraali Norman Schwarzkopf ja Brent Scowcroft, joka oli George Bush vanhemman entinen turvallisuusneuvonantaja.

"Irak ei ole Afganistan"

Irak varoittaa, ettei Yhdysvallat voi syrjäyttää maan hallintoa samaan tapaan kuin Afganistanissa. Irakin varapresidentti Taha Yassin Ramadanin mukaan Yhdysvallat tietää, ettei Saddam Husseinin johtoa voi verrata Afganistanin Taleban-hallintoon.

Irakin oppositiolähteet ovat kertoneet aikovansa tavata syyskuussa tarkoituksenaan muodostaa Yhdysvaltain tukema hallitus.

- Puhe Irakin oppositiosta on merkityksetöntä, se ei vaadi edes vastausta. Sitä ei ole olemassa eikä sillä ole juuria Irakin maaperällä, Ramadan kommentoi.

Merkkinä lisääntyvästä jännitteestä voi pitää Yhdysvaltain äskettäistä ohjusiskua eteläisen Irakin lentokieltoalueella. Yhdysvaltain mukaan kyseessä oli vastaus Irakin yrityksiin ampua Yhdysvaltojen ja Britannian partiokoneita.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat