Mainos

Hyökkäys etenee - liittoumalle ensimmäiset tappiot

Liittouman joukot ovat edenneet syvälle Etelä-Irakiin. Umm Qasrinin satamakaupunki on vallattu ja Nasiriyasta käydään kovaa taistelua. USA:n merijalkaväki on menettänyt operaatioissaan ainakin kaksi miestä.

Brittikomentajan mukaan ainakin 250 irakilaissotilasta on antautunut Yhdysvaltain merijalkaväelle Umm Qasrin satamakaupungissa Etelä-Irakissa.

Yksi merijalkaväen sotilas sai taistelussa surmansa eilen ja yksi tänään, kertovat Yhdysvaltain sotilaslähteet.

Yhdysvaltain merijalkaväen joukot ovat vallanneet Umm Qasrin sataman.

Hyökkäys pysähtyi Eufratin rannalle

Irakin armeija pysäytti illansuussa amerikkalaisjoukkojen etenemisen lähellä Nasiriyaa, joka sijaitsee Eufratjoen varrella Etelä-Irakissa.

Kolmannen jalkaväkidivisioonan upseerit kertoivat, että Nasiriyan lähellä taistellaan ja että divisioona liittyy pian mukaan. Amerikkalaiset ampuivat kaupunkiin illansuussa yli 20 rakettia.

Nasiriyassa on 250 000 asukasta, ja Irakin 11. jalkaväkidivisioonan arvellaan puolustavan sitä. Basran ja Bagdadin välinen valtatie ylittää Eufratjoen aivan kaupungin länsipuolella.

-Eufrat-joen ylittäminen on seuraava suuri haaste Yhdysvaltain ja Britannian joukoille matkalla kohti Bagdadia, sanoi brittimajuri Albert Whitely Reutersin toimittajalle. Muut kolmannen jalkaväen divisioonan joukot ovat edenneet 150 kilometriä Irakin alueella Kuwaitin rajalta.

Panssarikiilat iskeneet syvällä Irakiin

Yhdysvaltain ja Britannian sotilaiden hyökkäyskärki tunkeutui tänään syvälle Etelä-Irakiin ja lähestyi strategisesti merkittävää Basran kaupunkia. Joukot liikkuivat tiettävästi useilla rintamilla kohti Basraa ja Bagdadia.

Amerikkalaisjoukkojen kerrottiin edenneen tasaisesti, turvanaan Apache-taisteluhelikopterit. Hyökkäysmuodostelmaan kuuluu 2 000 panssarivaunua, panssariajoneuvoa, maastoajoneuvoa, kuorma-autoa ja säiliöautoa.

Amerikkalaiset joukot ovat vallanneet muun muassa kaksi lentokenttää, jotka sijaitsevat Bagdadista länteen, kertovat amerikkalaisviranomaiset. Uutistoimisto Reutersin mukaan vallatut kentät ovat 225 kilometrin ja 290 kilometrin päässä Bagdadista.

Sotilasviranomaiset kertoivat, että lisäksi tuhannet sotilaat ovat siirtymässä Kuwaitista Irakiin. Brittitietojen mukaan ensimmäiset joukot yrittävät päästä Bagdadiin lähipäivinä.

Bagdadin moukaroinnin odotetaan jatkuvan viikonloppuna. Silminnäkijöiden mukaan ainakin kolme rakennusta paloi varhain tänään maan tasalle. Siitä ei ollut tietoa, kärsivätkö alueella sijaitsevat ministeriöt vakavia vaurioita.

Valtaosa öljykentistä USA:n käsissä?

Yhdysvaltain ja Britannian joukot valtasivat perjantaina osia kaakkoisesta Irakista, jonka öljylähteistä seitsemän on sytytetty tuleen. Asiasta kertoivat amerikkalaiset ja brittiviranomaiset.

Pohjois-Irakissa sijaitsevat Kirkukin öljykentät ovat mahdollisesti jo amerikkalaisten erikoisjoukkojen käsissä, Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi aamulla tiedustelulähteisiin viitaten. Tietoa ei ole vahvistettu muualta.

Irakin miinalaivoja kiinni


Britti- ja amerikkalaisjoukot ottivat kiinni irakilaisaluksia, jotka yrittivät laskea miinoja Persianlahteen, Fox News -televisiokanava kertoi.

Yhdysvaltain laivasto pysäytti yhden irakilaisaluksen ja brittilaivasto kaksi hinaajaa lähellä Faon niemimaata, joka sijaitsee Irakin eteläosassa.

Irak kertoo pudottaneensa hävittäjän

Irakin armeijan edustajan mukaan maan ilmatorjunta on ampunut aamulla alas Yhdysvaltain tai Britannian taisteluhävittäjän. Koneen kerrotaan syöksyneen maahan Kuwaitin puolelle.

Yhdysvaltain puolustusministeriö kiistää tiedon.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Bagdadia kohti etenevät joukot voivat saavuttaa pääkaupungin kolmessa, neljässä päivässä, sanoo tutkija Pekka Visuri.
(Uutiset klo 12, 21.03.2003)

Yhdysvallat on ottanut Irakin sodassa käyttöön tähän mennessä järeimmät aseensa, raskaat pommikoneet. Sodan tähänastisesta uhrien määrästä liikkuu monenlaisia tietoja.

(Seitsemän uutiset 21.03.)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.