Mainos

Hyökkäyksellä vahva kannatus USA:ssa

Kolme neljäsosaa amerikkalaisista kannattaa Irakin vastaisia ilmaiskuja, jos presidentti Bill Clinton päätyy niihin, ilmenee torstaina Suomen aikaa julkistusta mielipidemittauksesta.

Irakin vastaisilla sotilaallisilla toimilla on televisioyhtiö CNN:n ja USA Today -lehden julkaiseman Gallup-mittauksen mukaan kansalaisten keskuudessa jopa suurempi kannatus kuin Valkoisessa talossa.

Haastatelluista 76 prosenttia kannattaa ilmaiskuja ja 60 prosenttia myös maavoimien käyttöä, jos Clinton niin päättää. Yhdysvaltain hallitus on sanonut, ettei se aio tällä hetkellä turvautua maavoimiin.

Haastatelluista 69 prosenttia pitää kuitenkin diplomaattisen painostuksen jatkamista ja taloudellisia pakotteita parempana vaihtoehtona kuin sotaa. 25 prosenttia pitää ilmaiskuja parempana vaihtoehtona jo nyt.

Haastatelluista 64 prosenttia katsoo, että sotilaallisten iskujen päämääränä tulisi olla Saddamin syrjäyttäminen. Vain 31 prosenttia katsoo hallituksen virallisen linjan mukaisesti, että sotilaallisilla iskuilla tulisi ensisijaisesti vähentää merkittävästi Irakin kykyä valmistaa joukkotuhoaseita ja uhata naapurimaita.

Runsas kolmasosa sanoo luottaneensa enemmän Clintonin edeltäjän George Bushin kuin Clintonin kykyihin Irakin saamiseksi kuriin. Kolmasosa tuntee yhtä suurta luottamusta kumpaakin kohtaan ja runsas neljäsosa luottaa enemmän Clintoniin.

Kysely tehtiin perjantain ja sunnuntain välillä ja sen virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan.

Muut mittaukset tukevat

Televisioyhtiö CBS:n tiistaina tekemän mielipidemittauksen mukan 77 prosenttia amerikkalaisista kannattaa Irakin pommittamista, mutta vain 35 katsoo, että pommitukset olisi aloitettava jo nyt. 59 prosentin mukaan Yhdysvaltain tulisi jatkaa diplomaattisen ratkaisun etsimistä.

Televisioyhtiö ABC:n tiistaina tekemän kyselyn mukaan ilma-iskujen kannatus on lisääntynyt jyrkästi, 65 prosenttiin. Tämä on 10 prosenttiyksikköä enemmän kuin 29. tammikuuta tehdyssä mittauksessa.

ABC:n tiistaisessa kyselyssä vain 37 prosenttia kannatti maavoimien käyttöä.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.