Hyödynsivätkö terroristit Internetiä?

Internet-, tele- ja sisältöpalveluja tarjoavassa Jippii Groupissa tutkijana työskentelevä Petteri Järvinen miettii, miten tämänpäiväinen isku on pystytty toteuttamaan. -Ensimmäinen villi ajatus on, että Internetiä on saatettu käyttää toteuttamiseen jossain määrin, Järvinen sanoo. Hän huomauttaa, että Yhdysvalloissa liittovaltion poliisi FBI pystyy kuuntelemaan dataliikennettä. Tämän vuoksi iskun laajuus yllätti.

-Toteutuksessa on saatettu käyttää apuna Internetiä ja sähköpostia, jossa on vahvoja salausohjelmia. Siitä ei ole kuitenkaan mitään näyttöä, Järvinen sanoo.

Hän huomauttaa, että iskun jälkeen aletaan varmasti pohtia Internetin valvontaa. -Varsinkin, jos jossain vaiheessa käy ilmi, että Internetiä on käytetty iskun suunnittelussa ja toteutuksessa. Silloin herää varmasti ajatus, pitäisikö Internetiä alkaa valvoa hallitus- tai jollakin muullakin tasolla, Järvinen sanoo.

uhoutuneissa WTC:n kaksoistorneissa sekä niiden liepeillä sijaitsi joukko merkittävien amerikkalaisten ja eurooppalaisten investointipankkien toimistoja. Järvinen sanoo, ettei hän tarkkaan tunne niiden tietojärjestelmiä. -Voisin kuvitella, että ne saadaan toimimaan, eikä tietoa varsinaisesti katoa. Mutta kyllähän siitä katkos tulee, ja varmaan seuraava viikko on aika sekaisin, Järvinen sanoo. Hän arvioi, että WTC:n tapauksessa yritykset olisivat ottaneet tiedostoistaan varmuuskopioita.

-Jos asiat on oikein hoidettu, varmuuskopioita ei säilytetä samassa talossa. Yleensä keskeiset järjestelmät ovat kahdennettuja niin, että varmuuskopio voi pyöriä reaaliajassa ihan toisella puolella maata, Järvinen sanoo. Hän myös uskoo, että hyvien tietoverkkoyhteyksien aikana tiedot varmistetaan verkkoa pitkin myös maantieteellisesti useampaan paikkaan.

-Kukaan ei tietenkään ole osannut varautua tämänkaltaiseen iskuun, mutta varsinkin Yhdysvaltain länsirannikolla on varauduttu maanjäristysvaaran takia. Pikemminkin on varmaan kuviteltu jotain yksittäisiä terrori-iskuja.

Järvisen mukaan Internet-verkko ei maanpäällisissä katastrofeissa ole kovin haavoittuva. -Pahin häiriö on, kun valtameren pohjassa kulkevia kaapeleita on kaivettu poikki tai ne ovat menneet poikki maanjäristyksessä, jolloin kokonaisia mantereita on saattanut olla hetken aikaa kiertoteiden varassa.

Internet on suunniteltu reititettävyyden kannalta niin, että voidaan häiriön kohdalta reitittää ohi. Siinä ei ole teknisesti ongelmia. Järvinen arvioi, ettei Suomeen koidu tietoverkko-ongelmia. -Joitakin epäsuoria vaikutuksia voi tulla. Järvinen huomauttaa lisäksi, että nopeutuneet tietoverkkoyhteydet tekevät toipumisen helpommaksi kriisitilanteissa, koska dataa ei tarvitse säilyttää samassa paikassa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat