Hyödyllinen kapistus lyhyilläkin matkoilla: Näin leikkaat autosi päästöjä ja säästät selvää rahaa

Tehdäänkö näitäkin vielä? Tässä on Garminin uusi moottoripyöränavigaattori Zumo XT 1:16
Tällainen on moottoripyöräkäyttöön suunniteltu navigaattori.

Navigaattorin reittisuositukset voivat leikata polttoainekuluja ja hiilidioksidipäästöjä jopa kuudella prosentilla.

Autoilija voi kaupunkiajossa vähentää merkittävästi autonsa hiilidioksidipäästöjä omalla reitinvalinnallaan. Ilmastoystävällisin reittivalinta voi parhaassa tapauksessa leikata ajoneuvon päästöjä jopa kuudella prosentilla.

Matka-aikaan reitinvalinta ei kuitenkaan sanottavasti vaikuta, Nesteen ja PTV Groupin toteuttama tuore tutkimus osoittaa. Valittu reitti pidensi ajoaikaa nopeimpaan vaihtoehtoon verrattuna korkeintaan joitakin minuutteja.

Tutkimuksessa vertailtiin karttapalvelun ehdottaman reitin sekä kahden vaihtoehtoisen reitin välisiä eroja. Tavoitteena oli selvittää, voiko reittivalinnalla vaikuttaa liikenteen kokonaispäästöihin.

Lähtöolettamuksena oli, että autoilija käyttää lyhyilläkin matkoilla mobiililaitteestaan löytyviä navigointipalveluita.

– Ei tarvitse muuta kuin ottaa luuri käteen, avata navigointipalvelu ja valita suositusreitti, VTT:n johtava tutkija Juhani Laurikko pelkistää.

Tutkimus toteutettiin maaliskuussa ennen koronaepidemian aiheuttamia, liikkumistakin rajoittaneita poikkeustoimia. Tieliikenteen päästöt muodostavat merkittävän osan liikenteen päästöistä.

Tuloksista selvisi, että navigaattorin suosittelemista reiteistä kaksi kolmesta johti pienimpään polttoaineen kulutukseen, ja siten ne olivat myös hiilidioksidipäästöjen kannalta parempia vaihtoehtoja kuin muut ajetut reitit.

– Laskimme, että noudattamalla aina suositeltua reittiä saavuttaisimme yli kuuden prosentin hiilidioksidipäästöjen säästön verrattuna satunnaisesti valittuun reittiin. Ajoaikaa tämä ei myöskään lisännyt merkittävästi, VTT:n Laurikko toteaa.

Selvää säästöä

Koejärjestelyssä yksi ja sama kuljettaja ajoi aina samalla autolla 13 eri lähtö- ja päätepisteen välillä siten, että ennen matkaa käytettiin karttapalvelua ehdottamaan reittiä.

Ensiksi ajettiin karttapalvelun suosittelema reitti sekä lisäksi kaksi muuta tarjolla olevaa vaihtoehtoista reittiä. Kaikki kolme reittiä ajettiin aina samaan suuntaan ja suurin piirtein samaan aikaan päivästä, jolloin liikenneolosuhteet olivat verrannolliset.

Teknologian tutkimuskeskus VTT analysoi autoihin asennetuista mittauslaitteista saadun datan, jonka jälkeen saaduista tuloksista tehtiin päätelmät.

– Tekoälyä sisältävät reitityspalvelut keräävät dataa eri vuorokauden- ja kellonaikoihin vallitsevasta liikennetilanteesta, ruuhkista ja ajonopeuksista. Reitityspalveluiden ansiosta kuljettaja voi ottaa haltuun reaaliaikaisen liikennetilanteen ja välttää samalla esimerkiksi liikenneruuhkiin joutumista, VTT:n Laurikko kiteyttää.

Hänen mukaansa navigointipalveluita kannattaa tämän vuoksi käyttää lyhyissäkin seudun sisäisissä siirtymissä.

– Jo kymmenen kilometrin kahta puolta olevia matkoja kannattaa trimmata saatavissa olevalla palveluilla. Niillä saattaa saada hyvää aikaiseksi niin itselleen kuin ympäristölle.

Lue myös:

    Uusimmat